23 January 2012

BINGKA PANDAN / KUEH BAKAR PANDAN


Semalam merajinkan diri membuat 'Kueh bakar Pandan' atau 'Bingka Pandan' ni kebetulan ada order dari customer jadi terlanjur buat tu buatlah lebih utk makan2 sekeluarga tapi taklah banyak sangat pun, adalah beberapa ketul aje tapi kalau utk bebudak ni cukuplah...!
Tapi tak cukup2 rupanya... memasing suruh buat lagi, apa nak buat mood malas dah datang...!


Bila dok dlm oven tgh bakar bukan main gebu &bulat2 lagi...!

Dah banyak kali buat kueh ni dan pernah juga beberapa kali sertakan resepinya kat sini, tapi tak apalah kali ini kita letakan lagi bagi sesiapa yg belum mencuba ya..!


KUEH BAKAR PANDAN 
(am@serojakitchen)

(CP :Cik Mat Gebu)
Bahan-bahannya:- (Guna cawan yang berisipadu 250ml)
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan (kisar 5-6 helai daun pandan dgn 250ml air dan tapis)
  • 2 cawan tepung
  • 2 1/4 cawan pati santan
  • 3 biji telur gred A
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 camca besar mentega, dicairkan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Bijan (jika suka)
Cara membuatnya:-Satukan semua bahan2 diatas kecuali bijan dalam satu bekas. Kacau dengan wisk hingga semua larut. Tapis adunan.
Dalam acuan yg digemari, lenser sedikit mentega dan panaskan dalam oven untuk 2 - 3 minit. Oven telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C. Keluarkan acuan dan curah adunan tadi. Tabur bijan dan bakar kembali dalam oven selama 30 - 35 minit hingga masak dan permukaan kuih bakar kuning keemasan. **Kuih ni sedap kalau ada sedikit kerak




2 comments:

  1. fav sy ni k am.. murah rezeki akk.. tak putus2 tempahan..

    ReplyDelete
  2. >>dzana: mmg sedap bingka pandan ni zana, alhamdulillah.. adalah juga..!

    ReplyDelete