29 October 2011

KACANG PHOOL


Pagi Sabtu ini kita bersarapan dengan Menu Kacang Phool ya...!
Sebenarnya dah lama nak mencuba tapi asyik tak kesampaian aje hajat tu..
Pernah juga makan kacang Phool sebelum ni tapi kat kedailah, biasanya kalau kat JB ni yg paling top & popular & sedap di Larkin, Bomba tapi kat area lain tu tak tahulah pulak.

Yg biasa akak makan kat sini ajelah memang sedap tapi satu set kacang phool tu dlm RM4 gitu..
Kalau makan kat kedai tak puas tau.., taklah banyak mana lepas tu agak mahal kan..? tapi bila dah baut sendiri nak makan sepuas-puasnya makanlah.. tak siapa yang nak larang tapi kenalah buat lebih2 sikit..!

Anak2 dan bapak anak pun suka sangat tak cukup roti sebantal besar, dahsyatnya kan..
maklum baru 1st time nak mencuba...
baru-baru ni ada nampak menu kacang phool ni kat rumah Inahar, maka bertambahlah semangat nak mencuba juga.
Memang sedap dan sangat sesuai utk menu sarapan sekeluarga atau pun boleh dimakan bila2 masa yg kita suka..


Tapi kacang phool kat rumah ni simple jer tau.., tak ada tabur bawang/tomato cincang sebab semua se isi rumah tak suka yg cincang2 cam tu.. jawapnya tolak tepilah nanti..


RESEPI KACANG PHOOL
Sumber : MatGebu@tiffinbiru
Sumber : am@serojakitchen

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 1 tin kacang "Phool", diramas kasar2 - (kacang panggang yg dlm tin)
  • 150 g daging cincang (kita guna daging burger 4 kpg)
  • 1/3 cawan jus asam jawa (x letak..)
  • 2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata
  • 1 camca besar cili kisar
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*(*dikisar halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • BAHAN LAIN : Telur, digoreng mata kerbau Bawang besar, didadu Tomato, di dadu Cili hijau, dipotong Limau kasturi, dibelah dua sedikit minyak sapi, dicairkan
  • CARA MEMBUATNYA :-)
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan rempah kari dan daging cincang, masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1 cawan). Bila mendidih, masukkan kacang phool dan jus asam jawa. Tambah sedikit garam dan gula. Kecilkan api dan renih hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  • CARA PENYEDIAANNYA :-
  • Cedok kacang phool ke dalam bekas,
  • letak sekeping telur mata kerbau,
  • tabur tomato, bawang dan cili hijau tadi. (tabur cili hijau jer yg lain2 anak2 x suka..)
  • Tuang sedikit minyak sapi cair (ni kita x buat..)
  • perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti canai atau roti biasa....






4 comments:

  1. aslmkum kak am.. saya ni sbnarnya tak kenal kcg phool tu.. jakun eh.. kacang kuda ke kak..

    ReplyDelete
  2. Tengah lapar ni, kalau ada orang hulur sepinggan, mau kejap je licinnya tu!

    ReplyDelete
  3. >>dzana: kcng phool ni adalah kcng panggang yg dlm tin dimasak dgn dagng kisar, sedap buat sarapan.

    >>mamafami: betul tu mama.., kalau dpt mmg kejap jer licinnya, heee..

    ReplyDelete
  4. KakAm cayang.... Along dah cuba dah... fuuuu sedaaaap! Maceh ya KakAm sbb pandai menggoda!

    ReplyDelete