02 September 2010

SUP MAKARONI

Sejak mencuba sup makaroni ni 1st time dulu2 dah mula terjatuh cinta dan suke sangat buat sup makaroni ni..! Ditambah pula dgn sambal kicap.., fuhh.. x terkata rasanya..
Sehingga ke hari ini, dah jadi menu favorite sekeluarga..!
******************************
SUP MAKARONI
(copy dari rumah Nor67, TQ Nor..!)
Bahan2
Makaroni (secukupnya) - guna yg spiral sama dgn nor jugak
3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
1sdk lada hitam - tumbuk
bebola daging - secukupnya (kita ltk fish ball + fish cake + udang)
2 kiub lembu/tulang rusuk ~ ganti dgn pati ayam jer sama nor
2ltr air/ secukupnya
segengam soohoon ~ x letak
blh juga diltk sayur spt carrot, bunga kobis dan sebagainya

** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

Bahan sampingan
ikan bilis kecil/halus - digoreng (x letak)
daun sup/bawang - dihiris
bawang goreng

Cili tumbuk ~ tak buat, makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi (sama nor)
Segengam cili padi
garam
1 sdb jus limau kasturi

** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau

Cara Penyediaan
Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang

No comments:

Post a Comment