Thanks buat Ina..!
Atas permintaan ramai disertakan resepinya spt berikut..
APAM BLOSSOM
Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
150gm susu segar
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari
Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling (bluberry/kcg merah) dan masukkan separuh lagi adunan sehingga 3/4 penuh .
Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.
(air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih)
Nota : api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah
Trima kasih diatas resepi diatas. dah lama nak cuba buat...:)
ReplyDelete