25 May 2010

APAM MEKAR @ APAM MAWAR

Namanya aje APAM MEKAR/APAM MAWAR jadi sudah semestinya aromanya pun wangi semerbak bunga mawar dan kembang mekar. Ada org panggil apam mekar & ada juga yg panggil apam mawar, apa2 pun ianya sama jer.. dari specis yg sama iaitu apam jugak..!
Ya ke tu..? Adalah wangi2 sikit disebabkan ada essen rose..! Tapi halus, gebu dan lembut selembutnya.. masuk ke mulut sedap jer..! tak terasa..!
Apam ni lebih kurang sizenya macam apam bllosom cuma apam mekar tak ada inti didalamnya.. kosong jer.. tapi sedap juga sbb teksturnya halus dan gebu sangat..!

Apam ini juga amat sesuai utk hidangan dimajlis2 tertentu spt apam bllosom dan sesuai juga untuk berkat atau door gift bagi majlis2 perkahwinan atau kenduri-kendara.
Size dan rupanya yg kecik dan comei2 serta kaler2 yg ianya nmpk cntik dan menarik bagi menyerikan lagi hidangan dimajlis2 tersebut.
*********
(Amat berterimaksih yg tak terhingga kpd seorang sahabat yg kenal pun dialam tenet ni dan kini menjadi sahabat baik (Noris) dimana beliau bnyk memberi info & ilmu dlm bidang baking ni.., semoga businesnya betambah maju dan berjaya hendaknya.. AMIN..!) Cayang.. Norisss..!!!
******************************************
APAM MEKAR
(copy : dari blog kak Hanieliza)
BAHAN
250g gula
2 biji telur
300g tepung gandum
1sk esen vanilla
1 sk esen rose (tambahan)
200ml susu segar
1 sk ovellate
sedikit pewarna (yg digemari)
paper cup (yg kecik2)
CARANYA
Panaskan kukusan
Pukul gula & telur hingga betul2 kembang
masukkan essen rose/essen vanilla
masukkan tepung, susu, ovellate - pukul lagi sehingga gebu (lagi lama pukul lagi baik)
Bahagikan adunan kpd 2/3 bahagin dan letak kaler yg disukai dlm mangkuk yg berasingan
Masukan adunan dlm plastik piping bag
Letakkan paper cup dlm acuan lompang
Picitkan sedikit setiap kaler ke dlm acuan kertas
kukus selama 10-15 minit atau sehingga masak - dgn api paling besar
(kalau api kecik apam x nak mekar..! )
{Tapi kalau apam x nak mekar gak.., itu akak x dptlah nak nolong lagi..! he..he..}

4 comments:

  1. best kan ada org yg tak lokek share ilmu bab masak2 ni. nanti saya nak tuntut ngan kak am pulak.hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu k.ain...bila kita share ilmu dgn org insyaallah akan bertambah lagi ilmu yg kita dapat...

    E-na pun nak berguru dgn k.am jugak....ada pengeras ke kak...he he

    ReplyDelete
  3. >>ain & e-na : dua2 ni nak brguru dgn akak ek..? boleh.. tapi ada pengeras dia tau, AYAM GOLEK SEKOR..!!! he..he..

    ReplyDelete
  4. salam kak
    kuih2 akak ni buat saya geram lah..saya meminati buat2 kuih ni tapi....dgn akak beri respi d blog saye akan cuba membuatnye.alhamdulillahakak tak lokek beri ilmu akak.Orng yag tak lokek memberi ilmu buat orng lain insyaallah dpt pahla dan ganjaran besar.klau saye nak order bgai mane caranye?

    ReplyDelete