01 January 2010

APAM JEPUN

2010 pembuka tirai..!
Patutnya tahun baru cam ni, azam & semangat tambah meluap-luap lag, tapi entah cam ner, cam angin malas dah menyelinap satu badan pulak! Nak mengodeh kat dapur pun cam malasnya..! Tapi utk merasmikan acuan apam jepun yg dah dirembat kat s'pore hari tu, maka digagahkan jugalah membuatnya. Ini pun sbb anak2 dah merengek suruh buat kueh! amboi.. dah seronok dpt makan kueh selalu bila seminggu lebih tak buat apa2, mulala semua main order jer..!

Biasanya kita blh nmpk kueh ni kat pasar2 malm atau pasar tani kan..? Dulu bukan main suka kueh ni, selalu beli time gi psr mlm, tapi tak tahu nama dia. Rupanya ni dia apam jepun! Yg jual2 tu besar sikit tapi yg ni cenonet jer..! comei2... sbb acuan dia pun kecik2 jer..!

Ni, pulak time dah nak keluar gelembung2, pas tu letakkan inti kacang merah sikit.

Seterusnya letak balik dgn adunan tersebut hingga agak2 penuh. Tapi jgn penuh sgt sbb nanti dia naik melimpah keluar acuan pulak. Maklum 1st time buat jadi belum ada pengalaman.

Inilah acuan apam jepun ni, comei2 jer! beli pun seciput jer..! al-maklum duit s'pore, mahal beb..!

Aha.., ini pula versi org dah terlampau rajin..! Malasnya nak menunggu masak satu2..
Lepas tu main tepek cam lempeng jer..! Kira versi pancakelah tu..! Kemudian tepek pulak dgn inti kacang merah, tangkupkan dan NGAP...!!! Emmm.., sedapnya..!

Bila makan panas2 lagi sedap..! soft jer.., pantang masak satu, habis dimakan bebudak ni! Cam ni bila nak nmpk bnyk, masak satu licn...! Tapi mmg sedap tau..! tak caye blh ler cuba ok! Yg bestnya, w/pun dah sejuk tapi tetap maintain lembut tau..!

Kes gi s'pore tempohari sempat mintak resepi apam jepun ni dari mk sedara.
Tapi akak dah edit utk 1/2 adunan jer..!


APAM JEPUN (resepi dr mak sedara)

BAHAN (utk 1/2 adunan)
25g butter
75g gula
250g tepung gandum
2 biji telur
300ml air (dimasak dgn 6 helai daun pandan) – sejukkan
½ sb yis mauripan- (dibancuh & dikacau dgn sedikit air) –
1sk soda bikarbonat
½sk garam
sedikit pewarna kuning

CARANYA
Telur & gula dipukul sebentar, kemudian masukkan butter dan pukul lagi
Masukkan tepung, air, yis, garam, bikarbonat & pewarna – pukul lagi hingga kembang dan sebati. (kita bantai masuk dlm blender jer.., senang & cepat!)
**
Acuan disapukan dgn sedikit minyak.
ambil 1 sudu makan adunan lalu dituangkan dlm acuan – agak2 nmpk keluar gelembung terus masukan sedikit inti kacang.

Kemudian tuangkan lagi dgn adunan sehingga penuh acuan.
Biarkan masak hingga kekuningan dan bolehlah diangkat.

INTI KACANG MERAH (kita beli dah siap jer..)
300g kacang merah – (direbus sehinga empuk)
150g gula
100g gula tanjung (gula kaler oren2)
4 helai daun pandan

CARA
Kacang direbus sehingga dgn daun pandan hingga empuk
Dilecekkan halus dan masukkan gula kemudian dimasak hingga pekat – sejukkan

4 comments:

  1. Uish...sedapnya tengok!!! Love tumpang makan kat umah akak erk! hehe...

    Happy New Year to U kak!!! ;)

    ReplyDelete
  2. Salam thn baru kak am!! E-na bawa kek gulung ni nnt akak isikan dgn apam jepun tu ye...he he bio le org xnak bg pun e-na mintak je sbb nama je dok kt jopun ni tp x pernah mkn apam jepun nih!! kih kih kih

    ReplyDelete
  3. hehe...k am, kite yg dok kat jopun nih pon tak penah wat apam jepun tu... nak tumpang makan kat cni je la....boleh?

    ReplyDelete
  4. Salam kak Am,
    Wah! rupanya ni la, kue yg kecik2 taruk kaya kat dalam tu yer. rupanya apam jepun. hihi. nampak sedap tu kak!

    ReplyDelete