02 December 2009

AGAR-AGAR KOKO/MILO

Hari ini tersangatlah busy dgn keje2 yg tak habis2 kat office ni! Jadi nak brN3 pun tak menyempat rasanya. Time2 lunch pun ada keje..., geramnya! Tapi nak buat cam ne kan? Dah namanya koje! Apa pun kita layan dulu agar2 koko/milo ni ok! Boleh dibuat koko atau pun milo, kedua-duanya pong sedap.
Sebenarnya mengodeh agar2 ni semalam, sebab anak dara tu si amalina, kawan2 dia nak dtg bertandang kat rumah. Fikir punya fikir apa bendalah nak dibuat sebagai juadah mereka. Jadinya sebelum gi koje, pepagi godeh2 jelah agar2 yg senang & simple ni, goreng mee dan sebiji kek simple juga. Tapi keknya tayang esok2 ok sbb tak sempat rasanya ni, main selit2 aje ni!

Ini hasil resepi sendiri2.., main congak2 sendiri aje sukatannya tapi alhamdulillah! menjadi nampaknya.
AGAR-AGAR KOKO/MILO
BAHAN2
1pkt serbuk agar-agar (10g)
1000ml air
1 cwn gula pasir
1 tin susu cair
1sb susu pekat
1sb koko/milo (*dibancuh dgn susu pekat & sdikit air panas)
1sb coklat emulco (optional)
CARANYA
Agar2, gula dan air di didihkan terlebih dulu.
Masukkan susu cair (sambil dikacau) dan serbuk koko/milo (yg telah dibancuh tadi)
kacau hingga rata. Agak2 nak mendidih sikit terus matikan api & angkat.
Boleh juga dimasukkan coklat emulco dan dikacau rata.
Tuangkan dlm loyang atau acuan yg digemari. Setelah agak sejuk sikit simpan dlm peti sejuk.

3 comments:

  1. E-na pun slalu gak buat agar2 milo ni, anak2 sukeeeee....yummy yummy sedap tu!

    ReplyDelete
  2. eeeee cumil banget!! anak2 kompom suker neh! nnti nk wat gak la!

    ReplyDelete