DAH TAHU DAH... rupanya ternmpk. kat BLOGRESEPI!
Thanks ya, akak copy je ya!
Kuih Butir Nangka (7-8 orang)
4 cawan tepung pulut
air secukupnya
sedikit kapur makan
secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
4 cawan tepung pulut
air secukupnya
sedikit kapur makan
secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
(akak buat 2 kaler pink & hijau)
(bahan utk kuah)santan dari setengah biji kelapa (akak tambah susu cair)
gula (kite guna gula pasir je!)
1 sudu makan halba (x letak pun)
garam
daun pandan
gula (kite guna gula pasir je!)
1 sudu makan halba (x letak pun)
garam
daun pandan
Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan… bila masak ia akan timbul…
Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
saya pun suka bubur ni!
ReplyDelete1st time buat semua menyukainya.. so lain kali leh buat lagi kan ain?
ReplyDeletekak saya tak pernah makan lagi ingat nak try jugak nnti,tp angah dah request nak bubur jagung + pisang
ReplyDeleteMemang sedap bubur ni. Wajib ada di bumi Kelantan. Famous kalau bulan puasa.
ReplyDeletewah. cantiknya kalau dapat buat baju corak macm tu mesti cantik. manis je pakai.
ReplyDelete>>ummiluqman
ReplyDeletebetullah.. memang sedap sgt!
>>gerangebang
corak baju? corak bubur pun dah sedap sgt!