Pages

01 December 2010

NASI HUJAN PANAS & DAGING KANDAR

Hari ini nak memudahkan keje kat dapor dan menu utk keluarga, masak ajelah Nasi Hujan panas & daging kandar. W/pun kat J.B. ni kekadang ptg2 aje hujan lebat selebatnya namun tn rumah suke pulak nak masak nasi hujan panas aje... Tapi kata org tua2 dulu, paling takut atau bimbang kalau bebudak main time hujan2 panas, tak elok, kena sakit nanti kata mereka. Tapi kalau nasi hujan panas no problem.. elok aje masuk kat tekak..! heeee...

Anak2 kat rumah pun tak tahu lagi yg mama dia org masak nasi hujan panas ni, sbb pepagi tadi masing2 sambung tidor lagi. Tengoklah kejap lagi, kalu perut masing2 dah berbunyi pandai ler ke dapor mencari makan. Tapi anak2 ni pelik sikit kalau kita masak yg lain2 sikit. Surelah nanti bila dia org buka rice cooker tu, nengok aje nasi dia kaler2, mesti dia org jakun & tertanya-tanya, nasi apa ni..??? Tak caye jap lagi mesti dia org call punya..! hee..he...

Disebabkan dah terlewat tadi jadi kelang-kabut maka nak snap gambar pun lebih kurang aje.. mana yg sempat ajelah.. so tak baper jelas sangat pun..

********************************

NASI MINYAK HUJAN PANAS
(Sumber : myresepi - makyong)

Bahan-bahan ( 5 orang )
4 cawan beras basmati
5 cawan air
2 kiub ayam - (x letak)
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau

[bahan tumis]
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi - (guna mentega jer..)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

[bahan hias]
bawang goreng
kismis

Cara-cara
Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
Masukkan beras dan gaul rata.
Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
Masaklah nasi sehingga masak
Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

1 comment:

  1. kadang-kadang bila baca blog ni.. teringat dekat mama dekat malaysia.. dia rajin masak jugak.. :(

    ReplyDelete