Pages

13 November 2010

UNGKEP AYAM

Mencuba masak 'UNGKEP AYAM' copy dari blog Ana - BP
Asalnya cuba resepi dari Pn Lily yg pernah dtg belajar Tartlets tempohari, resepi dia simple sgt & senang cuma ayam direbus dgn air asam jawa separas dgn ayam tersebut hingga agak kering airnya. kemudian tumis chili & bawang dan masukan ke dlm ayam tersebut, biar masak hingga kering.
Tapi akak memandai menambah yg lain2 spt resepi di bawah ni ha..! maklum sbb bebudak kat rumah ni, nak yg pedas2 aje.. jadi tambahlah apa yg patut. Ungkep ayam ni dah jadi merah menyala sbb ditambahkan cili kering kisar & dimasak agak kering sikit.

****************************************


UNGKEP AYAM
(Resipi by : Fidadaud MYR)

Bahan-bahan ( 10-12 orang )
1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)
30-40 gm ketumbar - dikisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Kunyit - sebesar saiz ibu jari
1 batang serai - dititik
3 sudu makan gula
Garam - secukup rasa
2 cawan air
Minyak untuk menumis

** Akak add cili kering kisar, itu yg nmpk merah, sbb bebudak kat umah ni mesti nak pedas2..

Cara-cara
Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih dan serai.Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.Masukkan air. Gaul lagi.
Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.

P/S: Boleh juga gantikan ketumbar/jintan putih kepada serbuk ketumbar/jintan putih. Jika malas nak menumbuk, boleh juga dikisar.

1 comment: