Pages

12 November 2010

BETIK MUDA BERSOHOON

Pertama kali mencuba lauk cam ni.., sebenarnya sesekali g lunch kat restoran dkt2 sini selalu trnmpk lauk betik muda bersohoon ni, x pernah cuba makan lagi.. tapi satu hari tu ingin juga merasa.., ok gak not bad..! Sikit2 ada mcm sambal goreng jawa gitu.. cuma menu ni guna betik muda yg disagat halus, boleh juga diletakkan tahu & tempe goreng.

Entah mcm mana tergerak hati pulak nak mencuba masak sendiri kat rumah, time ada pasar tani kat area sini mencarilah betik muda. Resepi ni kira ikut style sendiri2 aje..

*******************************

SAYUR BETIK MUDA BERSOHOON

BAHAN
1 biji betik muda (size kecil)
10 ekor udang basah
2 biji cili merah/cili padi (nk pedas blh tambah)
2 biji bawang kecil (dimayang halus)
segengam soohun
2-3 keping tahu (digoreng & dipotong dadu)
2 keping tempe (digoreng & dipotong dadu)
garam secukup rasa

* Nak sedap lagi, blh tambah segengam ikan bilis - ditumbuk halus tumis bersama udang tadi.

CARANYA
Betik muda dikupas, dicuci bersih & disagat halus
cili padi & bawang dimayang halus
Tumis cili & bawang hingga wangi, masukkan udang - digaul rata
kemudian masukan tahu & tempe (yg telah digoreng)
letak sedikit air & masukkan soohun, letakkan garam secukup rasa
digaul rata sehingga agak kering & bolehlah angkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment