Pages

12 March 2010

NASI BRYANI UDANG & DALCA SAYUR

Adakalanya feninggg2... jugak memikirkan nak masak apalah..! Stok yg ada cuma udang, nak gi pasar cam malas pulak jadi bantai ajelah apa yg ada. Maka terjadilah NASI BRYANI UDANG & DALCA SAYUR utk lunch budak2 & bapak budak hari ini. Hentam sajelah..!
Dalca Sayur ni pun ikut apa yg ada dlm esbok.., kasi lebur semuanya campakkan juga beberapa ekor udang sebagai rencah. Balik skolah nanti mesti bebudak tu menanya, lauk ni aje ke..??? Ayam masak merah x de ke..? Bla..Bla.. popet2...!
Nasib baik mama dia org kat office kalau x lagilah bnyk songel semuanya..!

Resepi ni curi2 copy dari rumah MAT GEBU, halalkan ya cik mat...! nak ltk kat sini pulak. (jadi pencuri kejap..)
Nama pun Bryani maka sudah semestinya sedap..! Betul x cik mat? W/pun simple dan x de lauk bagai2 namun ianya tetap sedap & mnyelerakan..! cewah.. (kasi promote sikit..!)
Cuma cikmat punya udang besaq2..., udang galah lagi.., tapi udang kita cenonet jer..!
**********************************************

NASI BRYANI UDANG
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan (mat guna udang galah) - udang kita cenonet je..!
*1/2 camca teh serbuk kunyit
*Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula
BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani (mat tak letak, tapi tetap sedapp!!) - akak pun x ltk
BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit - (akak x ltk)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok....

No comments:

Post a Comment