Buat weekend tempohari sebab ada pisang lagi baru sampai, buat pengat + jagung manis. Sebenarnya semua x berapa suka pengat2 ni.. makan juga tapi kurenglah! Selebihnya hb nak bawa ke masjid boleh juga jemaah2 masjid menjamah, lagi pun pisang ni pun dari masjid juga. Selalu sangat dapat pisang free ni.. adakalanya dah x tahu nak buat apa. Nak makan gitu x berapa sedap.. Tapi kalau buat apa2 bawa ke masjid gerenti habis punya!
Bahan
6 biji pisang (dipotong bulat2)
1 cawan jagung manis
1-2 biji kelapa (ambil santannya)
2 ketul gula melaka
1 cwn sagu biji
Gula (secukupnya)
2-3 helai daun pandan
1sk garam
Caranya
Ambil santan didihkan atas api bersama gula melaka sehingga larut. (sentiasa dikacau). Masukkan jagung manis, sagu biji, garam & daun pandan biar agak mendidih dan masukkan pula pisang. Boleh tambahkan gula sedikit andai kurang manis (ikut rasa masing2)
Biarkan hingga mendidih dan tuutp api. Boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment