Tiba-tiba teringin nak makan bubur som-som, pada mulanya tak berapa gemar sangat
tapi tak tahulah kenapa macam tekak ni teringin sangant nak makan, itu yang cuba juga membuatnya..tapi bila dah makan alahai..sedaplah pulak..! terutama bila disejukan terlebih dulu dalam peti sejuk..itu yang makan berulang-ulang.
BUBUR SOM-SOM
by : Kak Fida (My resepi)
BAHANNYA
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan - 500 ml KARA+ air
100 ml air pandan atau 100 ml air + pandan pes
1 sk garam atau secukup rasa sedikit pewarna hijau (bagi yg x gemar bubuh warna, biar warna asal putih jer..)
SIRAP GULA MELAKA
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
CARANYA
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
Satukan kesemua bahan-bahan untuk som-som dalam periuk dan gaul rata.
Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
Tutup api.
Sediakan loyang atau acuan.
Oleskan dengan sedikit minyak
Tuangkan som-som dalam acuan atau loyang
Sejukan hingga keras
Di hidangkan dengan sirap gula Melaka
Selalu kaler putih jer kuih ni..tp kaler hijau pun nampak sedap jer ;)
ReplyDeletebubur somsom memang feveret saya...cantek bebeno gambo bubur tu...kecur air liur dibuatnya ;p
ReplyDeletesy prnh try buat sendiri, tapi x jadi..huhu fail!
insyaAllah kena cuba lagi nampaknya