Pages

21 February 2011

SAMBAL GORENG KICAP

Lauk sambal goreng jawa berkicap ini memang favorite mr hb, semua jenis sayur2 mcm ni mmg dia suke sesangat.
Terutama yg ada bubuh soohun, kentang, tahu, tempe & kcg panjang.
Tapi yg ini hentam segalanya, campakkan udang pas tu sayur kcg panjang tu keje org malas main kerat2 aje..

Kita tengok resepinya...

***********************

SAMBAL GORENG JAWA BERKICAP
BAHAN

5 keping tempe - *dipotong dadu & digoreng
2 biji kentang*
3 kpg tahu*

1 ikat soohun
20 ekor udang basah
secekak kcg panjang - dipotog serong
1/4 cwn kicap lemak manis

Bahan diblender
10 tangkai cili kering
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih

Caranya
Tumis bahan yg telah diblender sehingga garing
masukan udang, kcg pnjg - dikacau rata
masukan 1 cwn air dn masukkan soohun - biarkan soohun kembang sambil dikacau rata
masukkan bahan yg digoreng spt tempe/tahu & kentang tadi
masukkan kicap, garam & serbuk perasa
Kacau rata sehingga kcg pnjg empok dan bahan2 sebati
Biarkan sebentar sehingga agak kering dan bolehlah di tutup apai dan dihidangkan


1 comment:

  1. assalamualaikum tuan rumah... lama tak makan tempe....terliur nengok eh...

    ReplyDelete