Pages

07 February 2011

KEK BATIK DOT..DOT..

Adik2, kakak2, puan2 & tuan2 semua hari ini nak citer sikit pasal kek batik dot2 ni..!
Bukan apam blossom aje boleh di dot.. dan dot.. ya..! heeeee...
Bagai2 cara & bentuk kek batik yg pernah kita lihat spt ada yg oleh dilapis2 dan sebagainyalah
Tapi kali ini kita dot2 kan pulak ya..
Sedap sangat rupanya kek batik ni.. tapi rasanya bagi akaklah tak boleh makan bebnyk ni.. faham2 ajelah tuan rumah ni dahlah sihat sesihatnya.. kang tak muat pulak pintu nak masuk..! Tapi bagi yg selim-melim tu, no problem.. makanlah sepuas-puasnya kerana tersangatlah sedapnya..!

Jamu mata ajelah ya.., nengok tu dot dan dot nya..

Posing dan posing lagi ya...!
Nak tahu macam mana nak dptkan dot2 tu..? Jom kita intai2 kat bawah ni ya..

Aha.. inilah dia biskut jejari yg menjadikan kek batik tu ber dot2 cam tu..
Ada 2 jenis ya biskut jejari ni spt kat atas ni dan satu bentuk lagi agak gemok2 pendek sikit spt kat bawah ni ha..

Kedua-duanya boleh... tapi berdasarkan kpd pengalaman membuatnya, rasanya biskut jejari yg kurus panjang tu lagi cntik menjadi dot2nya. Yg gemok pendek sikit tu, agak kurang cun sikit..
Kira ada 2 pilihan tetapi kalau dah tak ada hentam sajelah...!

Resepinya diambil/dicopy dari Pn Zuriana Abd latip (KR-FB)
Nak tahu resepinya jom tengok kat bawah ni ya..

***************************

KEK BATIK DOT2/
KEK BATIK BISKUT JEJARI

[Copy: Zuriana Abd. Latip - KR(fb)]

BAHAN2NYA
½ buku buttercup
2 cwn tepung gandum
2 biji telur
½ cwn gula *(sorrry.. tertinggal pulak hari tu..)
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari

CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgnapi yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

9 comments:

  1. assalam kak, wah sedapnya...terliur dh ni kak..kelakar lak baca akak tulis tak muat pintu kita pun takut juga ni kak..semakin hari baju seluar semakin kecik..haha

    ReplyDelete
  2. kak am..kite ada resepi kek batik biru jer guna biskut jejari nih tp x pernah try lagik..hihi..tengok kek yg akak buat nih mmg cun..nak seloyang kak..

    ReplyDelete
  3. jeng.. jeng... ita datang nak ngendeng kek batik dot...dot.. hah hah hah jangan nak sorok pulak ... ita tau ada lagi tu.... hihihi.. saja nak ngusik kak am.... :)

    ReplyDelete
  4. Salam kenal kak Am..
    Teringin nak kenal org yg mengetengahkan resepi kek alunan kasih dari kongsi resepi FB ni..
    Naz 4llow dan link akak yer..Nak tambah kenalan lagi..

    ReplyDelete
  5. >>nieza: mmg sdap kek dot2 ni cubalah nieza
    >>hasue : akak pun tnmpk kat fb, tu yg cuba
    >>azlita: x smpat soroklah ita, kek batik dh licin dek penangan anak2.. heeee..
    >>Naz: w'salam, t/kasih naz..

    ReplyDelete
  6. akak.. mana nak beli biskut jeajri tu?

    ReplyDelete
  7. Kak am..dah cuba dah..trm kasih yer..

    http://sue-hasue.blogspot.com/2011/03/resepi-kek-batik-dotdot.html

    ReplyDelete
  8. hai akak..nak tanye..kalo tak letak tepung ngn telur agak2 jadi tak?

    ReplyDelete