Pages

10 January 2011

TALAM CENDOL

Assalamualaikum.... & salam sejahtera buat semua pengunjung serojakitchen...
Sekarang ni jarang2... dapur kita beraksi & berN3 ya..! Nak kata busy tu taklah busy sangat pun.. tapi sendiri jer yg macam buat2 busy kot..! heee..
Walau apa pun tak kisahlah ya.. tapi hari ini nak tayang sikit kueh talam yg kita buat malam tadi, rajin tau menalam, memalam lagi tau..! heee..
Sebenarnya dah berminggu juga beli cendol ni, konon2nya lah nak buat puding cendol-lah dan bagai2 lagi ler yg berkaitan dgn cendol ni tapi entah cam ner boleh terbuat
'TALAM CENDOL" pulak..!
Tapi tak apalah kan.., janji boleh dimakan...
Akak ni jarang sangat buat talam2 ni sbb tak confident takut tak menjadi manalah tahu terlembik ker atau terkeras ke..? Tapi kali ni tak kira nak try juga, alhamdulillah.. menjadilah juga kot.. okey tak tu..? heee..
Suke tengok talam cendol yg dibuat oleh blog "resepidaria", talam cendol ni dari resepi Chef Asma, akak copy2 dari blog Daria (yg skrg dh slim-melim tau.. Thaniah!)
T/kasih kpd Daria diatas kesudian beliau berkongsi resepi Chef Asma ni yg mana beliau sendiri telah pergi berguru dgn Chef Asma sendiri. Akak ingat nak berguru jugak dgn Chef Asma ni, maklum geram nengok talam dia yg bermacam-macam lagi tu.. tapi entahlah ya.. jauh sangatlah.. tapi insyallah-lah jika diizinkan Allah dan berkesempatan kelak, teringin juga belajar.

Resepi boleh refer kat blog http://resepidaria.blogspot.com/2010/05/talam-cendol.html

T/kasih sekali lagi Daria akak tumpang ambik resepi Talam cendol ni..

Rasanya ada juga yg dah mencuba talam ni, tapi tak ingatlah bloga siapa..., utk pengetahuan semua, talam cendol ni memang sedap tapi bhgn lapisan atas tu cam tergelap sikit sebab akak gatal2 tangan g tambah kaler coklat, sebab mulanya akak nengok cam pucat aje kaler atas tu..



6 comments:

  1. Salam K.Am,
    Peminat kuih talam dah dtng ni...nak 1/2 loyang kak talam cendol tu....hehehe...mana resepinya kak..nmpk cantik sangat talam ni...sukanya tngk..

    ReplyDelete
  2. >>yatie: w'salam, malunya akak dgn ratu talam ni! heee.., akak hentam aje ni yatie, maklum org x terror bab talam2 ni lain ler dgn yatie kan? akak dah ltk resepi dari blog daria tu..

    ReplyDelete
  3. alahai sedapnyer...x tahan godaan nih...meh ler hulur skit kat sini kak...hehehe...

    ReplyDelete
  4. salam k.am,
    sedap nampak talam cendol akak tu..atasnya very coklat lah nampak menyelerakan kak..nak tanya kak ni..kalau nak buat bingka sukon tukan, sukonnya masih boleh digoreng lagi, boleh tak gunakan?..kira keras sikitlah..kalau blend juga ok tak kak?..

    ReplyDelete
  5. sedapnye..ptg2 mkn ni, sejuk je tekak...ummm...

    ReplyDelete
  6. >>linda: nak hulur jauh sgt, kena buat sendirilah jwpnya, hee..

    >>ayu: w'salam ayu, yg akak guna sukun tu dah lembik dan mmg x blh digoreng, baru blh buat bingka atau talam.

    >>noorsha: mmg sedap lemak2 gitu dan menambahkan lemak kat bdn. heee..

    ReplyDelete