Pages

18 January 2011

LAGI..LAGI KEK PISANG

Yg kat atas ni bentuk bunga2 ni, utk makan2 kat rumah & dibahagikan kat mak serta saudara-mara terdekat.

Lagi..lagi pisang..! Begitulah kalau kat dapor ni baru perhabiskan stok pisang tup2 dtg lagi pisang baru, adoiiiiii.. cam ner ni..? balik2 pisang.. pisang..! dah puas dah buat bagai2 dgn pisang. Ni datang lagi piasang..tapi alhamdulillah-lah .. kira dah rezeki kan, pisang free..!

Shukur.. mr hb balik bawak stok pisang dari masjid sedekah dari seseorang, bnyk sangatlah tu sehinggakan tak terhabis. Itu yg memasing disuruh bawak balik ke rumah.
Jadi utk menghabiskan sikit (w/pun tak habis2 lagi tu..) stok pisang yg ada kat rumah ni, dibuatkanlah apa yg patut. Utk menyenangkan tuan rumah yg memang agak malas ni, akak buatkan ajelah kek pisang. Spt biasa akak memang gemar & suke buat dari resepi sofinar myresepi.com

Semalam ada nmpk kat rumah Nor67 (secubitgaram) pun buat resepi yg sama cuma dibagai2kan ikut selera & kretiviti masing2. Resepi sofinar ni memang best akak memang suke sesangatlah.., tak terkira dah bnyk kali buat guna resepi ni cuma ditokok-tambah aje yg lain2 spt dimarblekan atau ditabur coklat rice, badam dan macam2 lagilah..

Jadi layan ajelah ya.., kek pisang ku ini..!

Yg atas ni.., loyang bulat utk disedekahkan pulak ke masjid, time maghrib semalam suruh mr hb bwk ke masjid bolehlah jemaah2 masjid merasa, lagi pun pisang ni pun masjid jugak yg bagi..!

Mr. HB kata.., kek pisang dah habis dah.. licin..! Alhamdulillah...

Atas permintaan ramai, akak letakkan lagi resepinya.

*********************

KEK PISANG SEMPOI

(Resepi: Sofinar myresepi.com)

  • 150g pisang
  • 3 biji telur
  • 180g tepung gandum
  • 180g gula - (Akak kurangkan 150g)
  • 120ml minyak masak/sayur
  • 1st ovellate
  • 1st baking powder
  • 1st soda bikarbonat
  • Caranya

    • Semua bahan di atas dimixer sehingga kembang
    • Lenserkan loyang dgn sedikit minyak/butter
    • Bakar selama 30 minit suhu 180°

    * Pastikan adunan separuh loyang sebab kek akan naik seganda

    No comments:

    Post a Comment