Pages

08 October 2010

KEK MARBLE SUSU

Lama dah nak buat kek marble susu ni, baru mlm tadi menjadi itu pun x rupa kek marble susu spt yg kwn2 lain buat. Pertamanya dh adun semua bahan tetiba tang nk masukan emulco & serbuk koko rupanya kedua-dua bahan tu dh habis (out of stock..). Alamak.. cam ner ni..? Last2.. kalerkan jerlah hijau & merah (add strwberry emulco) & kaler asal. Maka jadilah kek marble susu yg x serupanya..! Itulah bananya kalau buat2 cam confident semua bahan dh ada x pulak check dulu.., padan ler dgn muka sendiri kan..



Resepi asal daripada Chef Norzailina. Boleh juga didapati di blog CMG dan Yatie.
(Kita copy dari azita.., TQ.. Ita..!)
KEK MARBLE SUSU

Bahan-bahan :
250 gm mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 gm gula halus (saya gunakan 200gm sahaja)
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 gm tepung halus * (saya gunakan tepung gandum sahaja)
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 gm susu pekat manis (saya gunakan 3 camca besar)
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair (saya gunakan 3 camca besar)
1 camca teh coklat emulco
Cara-cara :
Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat (saya sudukan 2 sudu besar untuk setiap adunan) dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick (saya tidak buat sebab saya sudukan adunan sedikit2 untuk dapatkan belang yang agak halus).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Saya bakar 45 minit, bergantung pada oven masing2 ya.
Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.

No comments:

Post a Comment