Resepi dari rumah Ummi (Kuantan) tapi udang rock N roll kita cam x rock N roll jer gayanya... sbb kuahnya agak terpekat sikit, dahlah tu belum sempat digaul rata semuanya, itu yg cam tu jadinya..! Apa pun gaul rata ajelah memasing dalam mulut! he..he..
Kalau kat rumah Ummi (kuantan) guna udang galah dan Hana (Jepun) guna udang rimau & jadi kita pulak ni x tahulah udang apa..? (udang zirafah kot..!)
Dah siap2 masak tu baru teringat.., terlupa pulak nak letakkan tauco (dah macam udang smbal pulak kot..?) maka nasiblah kan.. hentam semacam ajelah..!
Apa pun t/kasih buat ummi yg rajin mengodak berbagai resepi dan yg kita2 ni main tiru & copy jer..!
***********************************************************
Bahan-Bahan Untuk Sos:-
1 sudu besar taucu biji
2 sudu besar cili padi yang dicincang - (kita guna cili kering jer..)
2 sudu besar sawi jeruk (kai choy) - dicincang (*akak x letak) pun sama..
2 sudu besar cendawan butang yang dicingan - x ltk
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
sedikit lada sulah
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
200 ml air
3 sudu besar minyak
sedikit minyak bijan
Cara Memasak:-
UDANG :- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang.. Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan. Masak sos seperti di bawah
BAHAN SOS :- Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi, taucu, sawi jeruk dan cendawan cincang tadi. Kacau dan masukkan bahan2 sos yang dicampur tadi. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Masukkan minyak bijan. Kacau rata dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan bila sos nya agak pekat tutup api. Tuangkan ke atas udang tadi dan gaul rata. Hidangkan..
Apa pun t/kasih buat ummi yg rajin mengodak berbagai resepi dan yg kita2 ni main tiru & copy jer..!
***********************************************************
UDANG ROCK AND ROLL
Bahan:-
500 gm udang (udang besar - akak guna udang galah)
1 sudu besar bawang putih yang dicincang
2 sudu besar minyak
500 gm udang (udang besar - akak guna udang galah)
1 sudu besar bawang putih yang dicincang
2 sudu besar minyak
Bahan-Bahan Untuk Sos:-
1 sudu besar taucu biji
2 sudu besar cili padi yang dicincang - (kita guna cili kering jer..)
2 sudu besar sawi jeruk (kai choy) - dicincang (*akak x letak) pun sama..
2 sudu besar cendawan butang yang dicingan - x ltk
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
sedikit lada sulah
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
200 ml air
3 sudu besar minyak
sedikit minyak bijan
Cara Memasak:-
UDANG :- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang.. Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan. Masak sos seperti di bawah
BAHAN SOS :- Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi, taucu, sawi jeruk dan cendawan cincang tadi. Kacau dan masukkan bahan2 sos yang dicampur tadi. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Masukkan minyak bijan. Kacau rata dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan bila sos nya agak pekat tutup api. Tuangkan ke atas udang tadi dan gaul rata. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment