Pages

23 August 2010

KUEH LOMPANG & MENU IFTAR KE 10




*******************************************
KUEH LOMPANG
(Resepi : Citaraswan)
BAHAN2
1 cwn gula
2 cwn air
2 ½ cwn tepung beras
½ cwn tepung ubi
2 cwn air
1 s/teh esen ros
1 s/teh air kapur
½ biji kelapa parut
sedikit garam

CARANYA
Masak gula & 2 cawan air. Tapis & sejukan
Satukan tepung & bancuh dgn 2 cwn air & sedikit air kapur - kacau rata
Tuang air gula yg masih panas ke dlm adunan tepung tadi.
Masukan esen rose - kacau rata & tapis
Bahagikan kpd 3 bhgn & titiskan warna yg disukai - kacau rata
Panaskan pengukus & acuan
Tuang adunan ke dlm acuan lompang & kukos selama ½ jam
Setelah masak, biarkan sejuk dan hidangkan dgn kelapa parut

4 comments:

  1. amboiii cantik nye lompang long lai...hehe minta sepiring..ilah suka tapi anak2 tak berapa..rugi kalu buat .nyummy

    ReplyDelete
  2. salam am...
    sedapnya kuih lompang...kalerpul lagi!

    ReplyDelete
  3. Sedap menu.. Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena kemerdekaan negara tercinta..

    ReplyDelete
  4. alamak kakk.. ader tepong ubi! leh ganti tepong jagung tak kak? kiter xde stok tpg ubi.. huhuuuu

    ReplyDelete