Pages

31 May 2010

DAGING BAKAR + AIR ASAM

Sejak dua menjak ni busy aje.., adakalanya nak masak pun x sempat. Ada daging dlm esbok tak tahu dah nak masak apa, senang punya keje buat ajelah daging bakar cicah dgn air asam. Rupa-rupanya laku gak.., semua sukeee.., sedap juga..!! sebenarnya nak cepat jadi cari menu2 yg ringkas & senang aje..!

Bagi sesape yg dah pening kepala nak fikir masak apa.., apa kata cubalah buat daging bakar ni, cepat, senang dan sedap..!


***********************
DAGING BAKAR +AIR ASAM

BAHAN
1/2 kg daging lembu
(direbus terlebih dulu sehingga empuk)

AIR ASAM
2-3 biji cili padi (nak lagi pedas blh tambah)
1 biji bwg (dihiris nipis)
sedikit asam jawa (ambil airnya)
sedikit belacan (dibakar dulu)

CARANYA
Daging yg telah direbus di hiris nipis2, kemudian di bakar sebentar
(guna non stick pan pun boleh..)

Perah air asam jawa dgn sedikit air masak
Tenyeh2 kan sedikit belacan tadi dan patah2 kan cili padi
Bawang dimayang halus
Semuanya digaul sebati
Lepas tu, ambil sekeping daging tadi cicahkan dgn air asam tu.., ermmm... sedapppnya..!

**Sedap dimakan bersama nasi panas2 atau nasi goreng.., tak percaya cubalah..!
Pasti tak cukup2 nanti..! he..he..

No comments:

Post a Comment