Pages

25 May 2010

BLUEBERRY CHEESE TART



Layan ajelah ya.., blueberry cistat ni..,
W/bagaimana pun nak ucapkan t/kasih bebnyk buat azita sbb sudi brkongsi ilmu cistat ni.., ilmu yg ada andai dikongsi2 kan insyallah.. ianya akan tambah berkat..! cewah..
Terutama kpd Ita yg x lokek berkongsi ilmu..!


RESEPI BLUEBERRY CHEESE TART
BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum

CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C

KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia/Tatura (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur

CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap

16 comments:

  1. salam kak am,
    comel je akaknye deco kt tart ni..:)

    ReplyDelete
  2. cukup cun le tu kak!! semoga berkembang maju bisness kak am ni.

    ReplyDelete
  3. cantik pun am lukis!!! dah pas bebeno dah ni! pengerasnya jgn lupa ya...cistat 50 biji! hehehe... gurau je!

    ReplyDelete
  4. cantiknyaaaa cistat k.am! boleh try buat ni...nak tanya kak am brp suhu oven utk step yg last sekali tu?

    ReplyDelete
  5. >> mummyseri : baru blajar jer ni..

    >>ain : cun ker ain? cam x cun jer tu..

    >>azita : tapi ita nyer kita suke nengok, tw.. ita.

    >>lovely kitchen : suhunya sama je 160°c

    ReplyDelete
  6. salam Kak Am,
    Apa kabar akak? as bekenan nya dgn blueberry cis tart akak ni.. boleh as minta rcpnya ya..

    ReplyDelete
  7. salam kak am.... boleh ambik resepi x.. nak wat.. teringin nak makan

    ReplyDelete
  8. >> as & zura : ambik ler resepi tu.., no prblm..!

    ReplyDelete
  9. Salaam Am.. Mama minta halal ambil resepi filling Am ni ye. Berkat tips yang Am bagi, alhamdulillah mama dah dapat cheese tart yang mama idamkan...tembam macam pipi mama gak! Hahaha.. Terima kasih banyak ye Am.

    ReplyDelete
  10. As-salam kak Am..saye salah seorang pengikut blog kak Am..suke tengok apam dan cheese tart yg kak am buat..cantik dan nmpk menyelerakan...saye mntk izin nak ambik resepi tart kak am..juga nak tanya kalo tak keberatan...kak am guna acual shell tart tu saiz ape ye...nmpk comel aje...Terima kasih Kak Am..^_^

    ReplyDelete
  11. Salam kak..saya dah cuba resepi nih..terima kasih kerana share..mmg sedap!

    http://sue-hasue.blogspot.com/2011/03/resepi-blueberry-cheese-tart.html

    ReplyDelete
  12. salam kak..nak tau lah camner nak elakkan casing cheese tart daripada lemau..cz sye dah siap buat n masuk peti ais esoknyer dah x rapuh...

    ReplyDelete
  13. salam kak..saya dah cuba resepi ni, nmpk kat blog HaSue..and sgt2 marbeles (walaupun rupa tart saya tak senonoh)..hehe saya pinjam share ye kak..tq:))

    ReplyDelete
  14. >.utk semua: sesiapa nak mencuba, dihalalkan ambil resepi tu, alhamdulillah ilmu yg ada dikongsi2 kan bersama.
    >>kpd yg bertanya size acuan tu ialah 4cm
    utk semua slmt mencuba ya..!

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan..gebunya tart akak..sebelum nih pernah buat cizz tart tapi tak gebu camni..agaknya filling ada campuran butter..insyaallah nak try resepi ni lak..agaknya ada perbezaan kalau filling letak butter..

    ReplyDelete