Pages

28 April 2010

LAKSAM

Lama dah x bertenet ni.., ramai yg bertanya nape dan kenape..??? Sebenarnya ada.. cuma x berapa sihat sikit 2 hari mc dok rumah aje..! Demam dan kena ulser mulut yg agak teruk juga sampai x blh nak nelan air/makanan siap meleleh air-mata tau..! ciannya kita.. he..he..
fikirlah nak nelan air pun sakitttt...! apalagi kalau makan makanan yg lain2 tu.., lagilah mencurah airmata ku ini..!
Apa pun masak tetap masak punya..! sbb x leh makan yg keras2 tn umah dok buat Laksam tau..! Baru nak mencuba buat laksam ni.., cam lecehlah juga sbb kena dok tuang atas tudung periuk satu..satu..! Tapi makan sedap..! kejap aje licin..

Buat satu adunan x cukup2.., semuanya sukeee sesangat..! exspecially cik abg tu ha.., siap tambah berkali-kali..!

Resepi cedok dari Dek E-na nun jauh di Jepun tu..! T/kasih ya e-na akak copy & ltk kat sini pulak ok.

**********************************************************
RESEPI LAKSAM
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam.. air ku tambah
1/2 sudu teh garam
2 tudung periuk
sedikit minyak masak sapu tudung periuk
CARANYA
kesemua bahan di bancuh dan tapis.panaskan tudung periuk dan sapu minyaktuangkan aduan dan kukus sehingga mengelembung angkat terus gulung depan kipas angin (kalau nak cepat.!)
*Sesape x de tudung periuk loyang pun boleh..!
KUAHNYA
(ni cara akak-lah..)

1 kg ikan kembong
(ikan lain pun boleh juga..)
*ikan direbus & diblender isinya
2 biji bawang besar
1 sm lada hitam
santan (dari 1 biji kelapa)
garam (secukup rasa)
*Semua bahan diblender dan dimasak hingga mendidih dan angkat
*Bahan sampingan lain spt timun, daun kesum & sambal belacan

1 comment:

  1. Salam kak am...waaa menjadi elok laksam akak!! pandai akak mengukus...E-na link n3 ni yer...tq

    ReplyDelete