Pages

25 February 2010

SAYUR BETIK MUDA

Sape suke makan betik muda..?? Angkat tangan..? He..he.. betik muda sape suke..kan..?
Tak per.., sape x suke betik muda x pe.., nanti kita gulai sama dia ok..!
Ada citer disebalik sayur betik muda ni tau. Dolu-dolulah.., time 1st pregnant anak sulong, boleh kan mngidam kan nak makan sgt syur betik muda ni! Biasalah mngandung.., mr hb susah-payh mencari sana-sini tapi x jumpa! (biasalah kan time kita nak x de tapi time x nak berlambak pulak..!)
Tapi nasib baiklah juga, time tu.. mr hb kerja kat English College (Maktab Sultan Abu Bakar, JB) dia pi cari keliling sekolah tu, ada pulak pokok betik blakang sekolah so apalagi mr hb pun joloklah dpt ler sebiji. (tapi bukan curi tau..! dah mintak dgn tukang kebun sek..)

Balik2 jer, x tunggu lagi terus pi masak dan terus mnghirup sepuas-puasnya..! Ermmm.., sedapnya..! Org tua2 kata kalau mngidap nak makan sayur betik muda nanti dpt anak pompuan. Tapi.., kebetulan kot yg kuar pas tu mmg nya pompuan pun.., si kakak tu ha.., si amalina (dah anak dara.., besar panjang pun..!)

Selain masak air cam ni, betik muda sedap juga dimasak lemak tapi mesti nak ada daun selasih barulah bertambah sedap & wangi aje aromanya..!
nengok tu dah siap pun lauk sayur betik muda ni ha.., sape nak jamah sorang sikit..?? sedap tau..! dah lama x makan, mana tak nyer.., si amalina tu.. pun dah 16 tahun.., lamanya kan..?? (tapi jgn silap ok.., ni bukannya mngidap jugak tau..!)

SAYUR BETIK MUDA
1 biji betik muda
4-5 tangkai lada kering
1-2 biji bwg besar
1 sk lada hitam
1/2 cwn ikan bilis
1-2 tangkai daun selasih
CARANYA
Betik muda dikupas kulitnya dan dihiris nipis2 spt diatas.
lada kering/ bwg/lada hitam & ikan bilis diblender.
masukkan semua bahan tersebut dlm periuk dan letak sedikit air & garam
masaklah sampai agak mendidih. kemudian campakkan beberapa helai daun selasih biar kejap da bolehlah diangkat dan dihiruppp....!!! sedapnya....

8 comments:

  1. kak amm...kita nak sepiukkkk!!! kita suka lauk ni!!!

    ReplyDelete
  2. kak ammmm..linda suka betik ni wat gulai(kari) tulang ayam + kerisik..mmg mkn xhengat..sedap oo..but xprnah msk cam kak am msk ni..sedap ke kak??

    ReplyDelete
  3. >>ain: oohhh.. ain suke eh? ingatkan x de org suke lauk cam ni! husband akak ckp ni lauk org brsalin..! apalah eh...

    >>lindafendi: nak rasa linda blh cuba.., pasti sehingga licin periuk. he..he..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah masak cam gini. Selalu tumis air dan makan dgn sambal belacan. kena cuba resepi Am ni.

    ReplyDelete
  5. kak am..mak kite suke masak tumis kering2... huhu sedapnyeeeee lah..lagi 1,dia suke wat jeruk!!!! ala emaaaaaaakkk...rindu ng emmaaaakk...

    ReplyDelete
  6. salam maulidur rasul...

    tgk sayur nie, tringat kat mak kite....mak mmg suke sgt sayur betik nih! tp kite xsuke...kalo buat jeruk mmg xleh tolak!!! hahaha...

    ReplyDelete
  7. Sedap ni, makan dengan nasi panas dan ikan goreng garing.. perghhh

    ReplyDelete
  8. am, kalau kat kampung ni, betik muda tu masak rebus air je. lps tu cicah ngan sambal. fullamak...menjilat jari!

    ReplyDelete