Pages

02 October 2009

MUFFIN PISANG COKLAT

Tak dpt nak citer panjang lebar, sebab bnyk pulak koje time ni.. (keje offis & keje kat dapur!)tapi sempat kejap tu, brN3 ni.. citer pasal buat muffin pisang coklat mlm tadi utk hidangan marhaban kat rumah malam ini. Buat bnyk pulak tu, sampai 4 adunan tapi dptnya cume dlm 50 biji je! Muffin ni tak merekah atasnya dan taklah naik melambung sangat tapi rasanya tetap best..tip-top!! Mungkin ramai juga yg dah mencuba kan? kita baru nak try ni ha.. belek2 resepi baru terjumpa resepi ni, bukannya apa senang & mudah sikit! Sebab balik koje nanti, ada lagi benda yg nak digodeh kat dapur tu..! Busy.. busy.!!!
Muffin ni asalnya letak cekelat chip tapi selongkar kat kabinet, dah habis pulak.. jadi tepek jelah apa yg ada belen buat biskut raya hari tu, ha..main tabur je coklat rice kaler kuning tu.. cam buruk je rupa jadinya!

Resepi ni dari yani MYr.. TQ! Tapi kita tumpang copy dari Nina-SL, thanks juga.. buat keduanya.

MUFFIN PISANG COKLAT

BAHAN2 :
100gm pisang
100g tepung gandum
50g mentega-cairkan
20g serbuk koko
50g gula halus
1 biji telur- suhu bilik
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
walnut secukupnya - kita tukar ke coklat rice

Caranya:-
Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik.- Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati (kita main ayak semua je..)
Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.-
Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati.-
Kemudian sendukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.- Tabur Choc. Chip di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit. SIAP..!

2 comments: