Salah satu lauk brbuka malam tadi, siakap 3 rasa (masam, manis, masin..tah apa2 rasalh tu!) kot2 bukannya 3 rasa malah dah bnyk2 rasa dah! Cam ne pun hari2 memang masak, tak masak alamatnya tak brbukalah semua. Caya tak? sampai la ni akak belum pernah lagi pergi beli kue-mueh & sebagainya kat bazar ramadhan tau! Bukannya apa pun tapi sebab masa tak mengiizinkan nak jengok ke sana. Balik2 koje je rush terus nak masok dapur, masa betul limited hanya lebih kurang 1 jam je.. nak kena siap semua. Bayangkan mananya tak kelam-kelibut, lintang-pukang dan brsilat, bertinju entah apa2-lah semua!
Tapi siakap ni pun dah tenggelam dek bahan sampingan bak taburan bunga rampai yg melimpah-ruah, sampai batang hidung ikan pun dah tak nampak. 2 ekor pulak tu..dua2 pong tenggelam tertimbus dgn sayur mayur yg lain. Bukannya apa, benarnya azan dah brkumandang dah time ni, so nak cepat2 hidang dan family dah nak berbuka dah tu!
SIAKAP 3 RASA
BAHAN
1-2 ekor ikan siakap (buat 2 ekor sebab ramai!)
3-4 biji chili padi (nak lagi pedas blh tambah)
1 cwn chili kisar
(lada kering +bwg + halia + bwg putih - diblender)
secukup chili sos
secukup chili sos
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit gula
garam secukupnya
BAHAN SAMPINGAN
1 biji lobak
1-2 biji tomato
1/2 biji nenas (blh juga guna nenas dlm tin)
sedikit bunga kobis
sedikit brakoli
putik jagung
*daun sup/sadri (tabur atas hidangan)
CARA
Ikan siakap dibersihkan, dikelar-kelar sikit badannya, dilumur dgn garam, serbuk kunyit & tepung jagung lalu digoreng garing - ditoskan minyak & angkat.
Tumis bahan kisar & cili padi dgn sedikit minyak, sehingga garing, masukkan sedikit air, cili sos/kicap/sos tiram hingga agak pekat. Kemudian masukkan bahan sampingan spt segala jenis sayur yg disukai, biar hingga mendidih kejap. Masukkan pula gula dan garam dan kacau rata. Semuanya secukup rasa angkat dan tuangkan atas ikan tersebut & taburkan dgn daun sadri/daun bawang dan SIAP utk dihidangkan!
Sampai tak nampak ikannya. Sembunyi-sembunyi lak.Malu gaknya yer?
ReplyDelete