Versi asalnya ialah Kueh bakar tapi biasalah suka sangat nak menambah ada rasa2 durian, letak gula durian itu yg terasa duriannya. Pada tekak sendiri sedaplah.. terutama bagi pengemar durian. Buat 2 loyang untuk kenduri arwah kat kg sabtu hari tu. Alhamdullilah.. habis dan licin semuanya..
Sebagai tambahan buah tangan utk dibawa ke rumah mak, buat juga puding roti marble sekali tapi entah cam ne.. boleh terlembik sikit pulak.. itu yg semacam je rupanya. Apa pun rasanya tetap ada.. cewah!
Resepi puding roti marble pula ambik kat rumah Hana, thanks ya! pernah buat sebelum ini resepinya boleh refer kat label puding.
Resepi kueh bakar ni follow dari rumah Ummi, copy jelah ye.. thanks juga buat ummi!Resepi puding roti marble pula ambik kat rumah Hana, thanks ya! pernah buat sebelum ini resepinya boleh refer kat label puding.
Bahan:-
1 cawan gula (add: 1/2 cwn gula & 1/2 cwn gula durian)
1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
2 sudu makan mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing
(*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)
alahai.. am dah buat dulu.. nor dah laaaaaaaaama plan nak wat kuih bakar durian ni.. list asyik kena pintas jer hehe
ReplyDeletealahai kak am....sedapnya kuih bakar tu!!!
ReplyDelete>> nor:
ReplyDeleteye ke? am pun benarnya dah lama gak nak buat ni tapi beli durian asyik2 kena makan habis je!
>> ain:
akak kalau buat mesti nak letak durian tau x tahulah apa kena..suka benar dgn durian.