Pages

20 August 2009

KASWI LABU SEDAP

Makin dah dkt2 benar nak posa ni, hai..makin terajin lak mengodeh kat dapur. Tapi rasanya bila dah posa esok2 kurenglah sikit N3 kot..! sebabnya masa dah terisi penuh sgt.! Biasalah balik koje je dah trkejar-kejar & klentung-klentang kat dapur utk hidangan brbuka. malamnynya pulak dah start nak terawih (mlm esok dah mula terawih dah..!) habis terawih tup2 dah dkt 11.00 mlm, sblm subuh nak bangun sahur.. pang-pung2 lagi kat dapur dah tu pagi2 nak gi keje lagi! dan.. dan.. seterusnya lah tu..!!
Kalau ada N3 pun mungkin weekend jelah jawabnya, adalah masa kot nak mengodeh apa yg patut kat dapur tu! Itu pun ada juga sedara-mara & rakan-taulan yg minta jahitkan langsir. Maaflah trpaksa ditolak dgn baik sebab rasanya x trlarat lagi dah.. tambahan pula mesin jahit tu pun meragam pulak.

Citer2 lupa lak nak citer pasal kaswi labu ni.. sebenarnya dah lecek labu dan nak masuk tepung je, tengok2 je x de tpg sagu yg ada cuma tpg ubi.. lah! cam no ni? puas dok fikir punya fikir cuba jelah buat dlm hati brkata kalau jadi alhamdullilah-lah! tapi kalau x menjadi alamatnya jadi penghuni tong sampahlah nmpknya. Kira tawakal je-lah.. buat juga guna tpg ubi cuma lebihkan tpg gandum. Bila time kluar dari kukus hati dah dap-dup2 juga takut jadi apalah kueh ni.. TETAPI ..?? Alhamdullilah!!! syukur sangat2 akhirnya..MENJADI JUGALAH KASWI LABU Flora..! cewah.. sukanya sebab x sangka betul2 lembut, kenyal dan liut-miut lagi! so inilah hasilnya.. (citer kaswi labu ni.. mengalahkan cam cerpen lak ya..) **Rupanya tepung sagu & tpg ubi boleh jer.. ada kata sama je..! (al-kisahnya.. maklum org x tahu..!)

Tapi yg klakarnya.. anak2 semua nak kaswi yg kelapanya kaler hijau yg putih x nak! akak pun kata kan sama je.. tapi hijau cntik dia org ckp! hai..suka hatilah nak hoi..!

Resepinya pulak biasalah angkut dari Myr dari kak fida (thanks kak!) , kita ltk kat sini pulak ya!

BAHAN (Ini ikut yg kita buat ok!)

  • 250gm labu (kukus tapi akak main rebus je..)
  • 250gm gula pasir (kurangkan jadi 220g pd akak agak manis sbb x kuat manis)
  • 250ml santan (akak guna santan kotak je)
  • 150gm tepung ubi
  • 150gm tepung gandum
  • 25g tepung jagung
  • 350ml air
  • 1sk garam
  • 3 helai daun pandan (x ltk pun..)
  • 1sk air kapur
  • 1sk pewarna kuning
  • 1sk vanilla (x ltk juga)
  • kelapa parut (putih)

CARA

  • Labu dikukus dulu dan dilecek
  • Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
  • Bancuh tepung2 dgn air & tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
  • Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
  • Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
  • Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam

SIAP...MAKAN2.. JEMPUTLAH!

5 comments:

  1. mesti sedap kaswi labu akak ni. posa nanti akak buat hantar kat sy ekh..!

    ReplyDelete
  2. insyallah ain.. kalau sempatlah! biasanya bln posa x cukup masa nak mengodeh kueh-mueh. pulak tu anak pun dah dkt benar nak periksa kan! kita lak yg seram kan ain?

    ReplyDelete
  3. eeeeeeeee comeellllllll!!! anak2 akak sbb dh biasa yg kaler putih kot! tuh psl nk luar biasa kaler yg ijo mesti lg sedapp! hehehe

    ReplyDelete
  4. boley try nie kam! labu febret nekpp ahaks.. kalau tak asik dok buat bingka labu..talam labu..kihkih..haii labuuu labuuu

    ReplyDelete
  5. besstnya kuih ini, canggih la, boleh amik gambor kuih lompang macam-macam gaya, kuak lentang ada, kuak terlangkup ada he he he.

    ReplyDelete