28 July 2009

SIZZLING YEE MEE

Menu untuk dinner, lebih gemar makan mee dari nasi jadi buat sizzling yee mee, lagi pun anak2 pun suka sangat mee ni so senanglah sikit kerja. Lebih ringkas, mudah dan yg penting sedap...!


Sizzling yee mee ni suka makan dengan cili padi kicap baru terasa sedapnya.

Follow resepi dari Lily frm Myr.
(Tapi kat sini saje tambah carrot & fish ball)
Bahan2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake (cendawan kering)
(rendam sehingga agak lembut dan potong 4)
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
sedikit minyak utk menumis
Caranya
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.
Masukkan pula serbuk lada hitam.
Biarkan mendidih dan masukkan cendawan
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2

1 comment:

  1. sedapnyaa!!!! sizling mee kat jb ni mana yg sedap kak ekh..?? tau tak..???

    ReplyDelete