Pages

16 July 2009

ROTI SOSEJ

Rasanya dah lama benar tak menguli roti, mulanya nak buat bun pandan atau bun potato tup-tup tak menjadi pulak. Entah cam ne.. terbuat roti sosej lagi pun sebab anak2 suka roti sosej dari yg kosong dan manis. kalau yg cam ni, memang cepat je.. masing2 nak bawa sekolah, tak nak satu nak lebih pulak tu! Hai, anak.. anak..!

Resepinya dari Myr
Bahan2nya:
175 gm tepung roti
25 gm whole-wheat flour (x letak guna tepung roti)
10 gm gula halus
3 gm dry yeast
2 gm butter
3 gm garam
130 ml air/fresh milk
6 batang sosej
1 biji telur (utk sapu)
Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan ke dlm breadmaker. Setkan utk buat doh. ON!
ATAU masukan semua bahan ke dlm mangkuk dan digaul/diuli rata hingga
x lekat dijari.
2. Keluarkan angin dn bahagikan kpd 6 bahagian. Buatkan bentuk bulat dan
rehatkan selama 10-15 minit.
3. Sementara itu rebus sosej sekejap dan ditoskan
4. Ambil 1 doh roti, buat bentuk panjang lebih kurang 20-30cm dan lilitkan
pada sosej. Buat sampai habis.
5. Rehatkan roti sehingga 2x ganda sebelum bakar.
6. Sapukan roti dgn telur & ditabur sedikit bijan (kalau suka) dan bakar pada
suhu 180C selama 12-15 minit atau hingga masak.

1 comment: