N3 yg ketinggalan keretapi.. buat lepat pisang ni last sunday sebenarnya, entah cam ne terlupa pulak nak entry kesian dia..! Mostly kat jb ni terutama mak akak sebut "Belebat Pisang" tapi area lain tak tahulah mungkin ada persamaan kot.
Biasalah kan, nak menghabiskan pisang yg kerap kali datang bertandang kat rumah ni..alhamdullilah! Rezeki tu kan..
Bahan yg digunakan cuma tepung gandum, sedikit gula merah & gula pasir, kelapa parut dan santan. Semua bahan tersebut disatukan dan digaul rata, biar lembik2 sikit baru sedap dan tak keras. Kemudian dibungkus dengan daun pisang dan dikukus hingga masak.
(Sorrylah x de resepi yg tepat.. ikut agak2 sendiri je!)
suami sy suka belebat pisang ni. saya pulak kurengggg!!!!
ReplyDeleteSedapnye lepat pisang.. kite suke la kueh nieh.. kalau balut dalam daun pisang laagi best..
ReplyDelete>>>ain
ReplyDeleteakak pun suka segala kueh yg menggunakan pisang! nmpknya hb ain berselera kg ya!
>>blogreseipi
kueh2 cam ni memang sedap...akak pun suka sgt!