31 July 2009

BUBUR BUTIR NANGKA wif JAGUNG MANIS

Tempohari jengok2 kat blog sapa tah, lompat2 tetiba nmpk lak resepi ditulis 'KUEH BUTIR NANGKA' sorrylah ya, akak x ingatlah blog sape? minta maaf sgt.. kpd penyumbang resepi ni. Tu yg cam kenan je.. dan cubalah buat tapi biasalah bab menokok-tambah ni no. satu. Akak buat 2 kaler asalnya kaler hijau je! saje nak nmpk colourful sikit ewah! Lepas tu memandai pulak campak jagung manis sekali dan letak gula durian. Akak kalau bab bubur ni memang suka letak durian flavour... kebetulan balik kg tempohari mak ada bagi gula/jam durian, apalagi bestnya..

Yg lecehnya bab nak menggentel sebiji2.. jenoh juga dibuatnya! Tapi tak sangka pulak bila dah siap hb boleh suka sangat.. boleh dikatakan semua sukalah! tu yg penat menggentel butir nangka ni jadi hilang.. sebab laku dan habis! Alhamdullilah..

DAH TAHU DAH... rupanya ternmpk. kat BLOGRESEPI!
Thanks ya, akak copy je ya!


Kuih Butir Nangka (7-8 orang)
4 cawan tepung pulut
air secukupnya
sedikit kapur makan
secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
(akak buat 2 kaler pink & hijau)
(bahan utk kuah)santan dari setengah biji kelapa (akak tambah susu cair)
gula (kite guna gula pasir je!)
1 sudu makan halba (x letak pun)
garam
daun pandan

Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan… bila masak ia akan timbul…
Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

6 comments:

  1. 1st time buat semua menyukainya.. so lain kali leh buat lagi kan ain?

    ReplyDelete
  2. kak saya tak pernah makan lagi ingat nak try jugak nnti,tp angah dah request nak bubur jagung + pisang

    ReplyDelete
  3. Memang sedap bubur ni. Wajib ada di bumi Kelantan. Famous kalau bulan puasa.

    ReplyDelete
  4. wah. cantiknya kalau dapat buat baju corak macm tu mesti cantik. manis je pakai.

    ReplyDelete
  5. >>ummiluqman
    betullah.. memang sedap sgt!

    >>gerangebang
    corak baju? corak bubur pun dah sedap sgt!

    ReplyDelete