Dah lama gak, teruja nak buat serimuka comel2 begini, pertama kali nampak kat rumah Nor67 cantik pulak kecik2 cam tu. Tinjau2 resepinya rupanya dari yatiezaini, thanks yatie akak suka kueh comel2 cam ni.. walaupun agak rumit sikit nak membuatnya sebab kecik2 tapi tak pe..! suka punya pasal dengan bentuknya, JADI...!!
Yatie, akak copy je tau..TQ!
Bahan-bahan ( bahagian atas .... anggaran dlm 40biji )
5 sb tepung gandum (penuh2)
1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2)
1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2)
2 biji telur (dipukul)
2 1/2 cawan santan
5 sb gula pasir
sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau
2 1/2 cawan santan
5 sb gula pasir
sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau
Bahagian bawah
1 cawan beras pulut
(dibersihkan dan direndamkan bersama 1 cawan santan cair + sedikit garam selama 30minit)
Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)
Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)
Cara-cara
Panaskan kukusan .... kemudian sediakan bahagian bawah dulu.. masukkan 1/2 sudu kecil beras pulut (akak letak 1 sk) kedlm acuan lompang bersama dgn sedikit santan.. santan hendaklah menutupi paras pulut.. tidak mahu terlalu banyak santan nanti pulut akan menjadi terlalu lembik & dikukus
Sementara pulut dikukus.. sediakan bahagian atas pula..
Satukan bahan 1 - 4 .. kacau dan di tapis agar tidak berketul..kemudian masukan gula ,garam,pewarna + esen
adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut ) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan
adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut ) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan
memang comel. mesti leceh nak kuarkan kan??
ReplyDeletesenang juga dgn syarat acuan tu sapu sikit minyak dulu.
ReplyDelete