Pages

27 May 2009

PUDING TAPAI

Hari itu, adik ada beli puding tapai, katanya sedap sangat. Setiap kali dia lalu kat restoran tu, mesti dia akan beli puding tapai tu.. dalam hati berkata nantilah nak tinjau kat MYR kot2 ada resepi puding tapai.. boleh gak dicuba.
Tinjau punya tinjau akhirnya dapatlah satu resepi puding tapai dlam MYR so berjalan lah projek puding tapai. Inilah hasilnya.. tapi yg ini terlalu lembik sangat, memang betul2 macam ice-cream tapi yg adik beli tu pudingnya boleh dipotong tetapi rasanya tetap ada dan sama. Lain kali boleh di ubah sikit resepi tu... mungkin susu segar yg digunakan boleh dikurangkan agar ianya taklah terlalu lembik.
Puding ni dimakan sejuk2 dengan fruit coktel & susu cair, memang sedap sangat...
Sesiapa yg nak mencuba bolehlah refer resepi dibawah, akak copy je ya!
(Sumber : ummiktn)
Bahan-bahan ( 8 orang )

1 paket tapai ubi (6 ketul)
600 ml susu segar (mungkin blh dikurangkan utk x terlalu lembik)
2/3 cawan gula
1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 biji telor - pukul sikit
1/2 sudu pes pandan/setitis pewarna hijau

Untuk Kuah:-
1 tin susu sejat Ideal
2/3 cawan gula
1 sudu teh esen vanila
1 helai daun pandan
1/2 cawan air
( Masak semua bahan kuah atas api perlahan. Tutup api bila mendidih dan sejukkan.)

Cara-cara
Buangkan empulur tapai ubi, satukan bahan dan masukkan dalam blender.
Blend bahan-bahan lebih kurang 3 minit atau hingga sebati.
Tuang ke dalam loyang/mangkuk kecil tahan panas yang telah dititiskan dengan sedikit pes pandan/pewarna. Kukus lebihkurang 15 minit.
Scop dalam bekas puding dan tuang kuah bila menghidang.
(Boleh juga ditambah buahan koktel ketika makan).

2 comments:

  1. ahhhhh....sedapnya kalu masuk tekak kan!!

    ReplyDelete
  2. tulah..tapi akak nak kena buat lagi nak kan teksturnya yg boleh dipotong.nak cuba kurangkan susu tu, bagi tak lembik sangat.

    ReplyDelete