Pages

13 May 2009

PUDING COKLAT

Puding coklat ni, senang dan mudah sangat nak membuatnya. Yang best tu, rasanya penuh dgn kecoklatan sebab ada topping ganache kat atasnya. Bila makan sejuk2 time cuaca panas2 cam ni, hai..memanglah sedap..!

Resepi tinjau2 kat MYR dari Dayang-jack (copy aje, TQ)

Bahan-bahan ( loyang 5" x 9" atau bekas berbentuk/bercorak )
10 g serbuk agar-agar
2 cawan air (500 ml)
1 cawan susu segar (250 ml)
3/4 cawan serbuk minuman coklat (less sugar) + sedikit air panas (dibancuh) 3/4 cawan gula pasir (kalau serbuk coklat dah manis, kurangkan sukatan gula)
1 sk esen vanilla @ 1/4 sk serbuk kulit kayu manis (optional) -x letak pun

Cara-caraDidihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
Masukkan susu segar dan bancuhan serbuk coklat. Didih dgn api kecil. Ada satu lg serbuk coklat yg slalu dyg guna utk buat puding ni ialah 'Cocoa Rich 365 days'.
Masukkan serbuk kulit kayu manis atau esen vanilla. Kacau sebati. Tutup api. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas/loyang yg bersesuaian. Sejukkan seketika sebelum disimpan ke dlm peti sejuk.

untuk topping/ganache jika suka bolehlah cuba resepi ini :
40 gm coklat masakan + 1 sudu besar butter + 1/4 cawan susu segar/air. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sehingga pekat.
Keluarkan puding dari peti sejuk. Tuangkan ganache di atasnya. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong. Selamat Mencuba!
***kalau xde serbuk minuman coklat, bolehlah digantikan dgn milo, serbuk coklat biasa, atau koko. Ikutlah ape yg ade dlm stok. Tapi kenalah adjust dgn gula yer supaya tak terlebih pahit, tawar dsb.

2 comments: