27 May 2009

DAGING KANDAR

Kebetulan semalam cik abg ada beli daging, teringat pulak resepi Daging Kandar dari Kaksma, ramai para kawan2 dah mencuba dan responnya semua kata sedap sangat. Apalagi ini yg tak sabar2 nak mencubalah juga. Memang sedaplah...cik abg pun kata cam tu..nampaknya dia pun suka sangat maknanya sedaplah tu kat tekak dia!

Kaksma saya copy ye..! dan tq bnyk2 atas resepi ni..

Bahan-bahan (6 orang)
1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
KUlit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa


Cara-cara
daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
sesuai dimakan dengan nasi dan roti

No comments:

Post a Comment