30 September 2011

AGAR-AGAR DANGDUT BERLAICI


Assalamualaikum...!

Apa nama nak panggil minuman ni ya..? Tak reti nak sebut apa.. tapi biasanya time open house atau apa2 majlis ada yg suka buat.
Ada yg guna jelly tapi ada juga yg guna agar2 aje, tapi dibuat lembik2 & bergoyang-goyang gitu... apa kata kita panggil agar2 dangdut, heee...

Tak kiralah apa namanya tapi memang sedap, licin & laju aje lalu kat anak tekak.
Lagi2 kalau ada fruits coktails ke atau buah-buahan dlm tin spt laici, longan dan sebagainyalah..
memang bertambahlah sedapnya.. sejuk2 lagi..


Sebenarnya kali ni saja2 mencuba menggunakan agar2 yg bertali tu.. tapi terlembiklah pulak.
Asalnya nak potong kecik2 dan di masukkan ke dlm air tembikai susu sebab tulah buat warna kuning kira sesuailah dgn air tembikai susu yg warnanya hijau.
Tapi bila dah jadi terlembik sangat maka tak jadilah pulak nak masukkan dlm air tembikai susu tu.. lain pulak yg jadinya..!


Jom kita tengok cara nak membuatnya, simple, ringkas dan mudah sangat...

AGAR2 DANGDUT BERLAICI
Resepi : am@serojakitchen

1 paket agar2 (yg bertali)
2 liter air
2 cawan gula (manis ikut suka)
sedikit pewarna disukai
1 tin laici/longan

Caranya
Rendam dulu agar2 tersebut selama lebih kurang 1-2 jam
kemudian masak agar2 bersama air & gula sehingga mendidih
Tuang dalam loyang/bekas yg sesuai
Setelah sejuk masukkan dlm peti sejuk

Cara menghidang
kemudian sendukkan ke dalam bekas/cawan dan tuangkan air & buah laici


No comments:

Post a Comment