06 July 2011

PANDAN LAYER CAKE



Seperti yg dijanjikan di N3 semalam , hari ini diletakkan resepi utk
'PANDAN LAYER CAKE' yg dibuat sempena b'day Iman semalam.

Gambar yg di atas sekali ialah kek span yg masih belum di lapisi & disaluti dgn kastard



Kek pandan yg sudah dilapisi kastard, 1st time mencuba jadi tak senonoh kejadiannya..!
Apa pun rasanya tetap sedap, lembut & lemak2 kastard.

Terima kasih kpd Lina (tokeh kueh-mueh & tudung), izinkan kita letak kat sini pulak ya.. serta Cik Mimi kerana sudi berkongsi ilmu tentang kek ini. Tapi akak ikut resepi dari Lina sebab adunannya tak bnyk sangat.

*******************************

KEK LAPIS PANDAN/PANDAN LAYER CAKE
sumber resepi-chef Alan ooi /Lina@tudunglina.blogspot.com
sumber : Kak Am@serojakitchen

Kek Span

  • 250 sponge mix- (ada di bakeri)
  • 4 biji telur 'A'
  • 50 gm air
  • 1 sudu besar jus pandan
  • secukupnya warna hijau apple
  • 65 majerin cair/mentega/minya kelapa
  • Filling
  • 500 gm santan/santan kotak
  • 500 air
  • 130 gm gula kastor (lebihkan kalau nak manis)
  • 85 gm tepung hoen kwee
  • 1 sudu besar instant jelly/kak Lina guna agar kering,ambil separuh aje.
  • 1 sudu teh pandan paste
  • pewarna hijau secukupnya
cara2nya
kek span

  • pukul sponge mix, telur ,air ,pandan jus ,pewarna hijau sehingga gebu,masukan minyak dan gaul rata.
  • loyang 9 inci,suhu 150c dan bakar selama 30 minit/masak...
  • potong pada 3 lapisan.

Filling

  • campurkan kesemua bahan,masak sehingga agak pekat.ketepikan.
  • Ambil sedikit adunan filling masukan dalam acuan dan lapis kan kek,filing,kek,filing kek dan terakhir masukan filling.ratakan dan hentak perlahan..supaya rata.
  • biarkan beberapa jam/masukan dlm peti sejuk
  • bila filing tadi telah keras...keluarkan kek tadi.
  • bolehlah dihias dengan kelapa kering atau pun whipping cream...memang sodap..
  • selamat mencuba..

1 comment:

  1. sedapnye kek ni....nampak gebu betol...selagi tak belii mixer, tak berani nk buat kek span.

    ReplyDelete