27 April 2011

KARI AYAM KERUTUP


Assalamualaikum... semua..!
Beberapa hari juga berkelana ya.. tak berupdate blog ni, sebenarnya tidaklah busy sangat pun.. cuma agak kurang sihat aje.. itu yg jadi malas bertambahlah jawapnya utk mengadap blog. apalagi nak mengodeh menu kat ceruk dapur tapi masak tetaplah kena masak.
Sebab ada perut2 yg harus di isi setiap hari..! heeee...

Walau apa pun kita beralih cerita pulak pada menu tengahari ini ya..
Menu yg biasa2 aje dan semua orang biasa pun masak iaitu 'KARI AYAM KERUTUP'
Sebenarnya kepala ni masih senoneng lagi.., macam berat aje nak masak, maka nak masak pun macam nak tak nak jer.. jadi utk yg ringkas & simple masak ajelah lauk yg biasa2 ni...

Yg penting perut2 yg tengah lapar berkeroncong balik dari sekolah tengahari ini terisi sudahlah..
Nasib baiklah bebudak & bapak budak kat rumah ni tak cerewit tentang makanan. Apa aje yg terhidang main hentam semcam aje..! Itu satu yg untungnya...


Dah tak berapa sihat badan ni tapi berceloteh panjang-lebar pulak ya..
Ada aje ceritanya.. entah apa2-lah ya..?
Oklah kita tengok resepi utk 'KARI AYAM KERUTUP' ni...

Oh ya kalau tengok kari ayam kerutup kat dlm gambar ni kuahnya agak cair ya..
ini sebab bebudak & bapak budak kat rumah ni memang suka bnyk kuah jadi terpaksalah di lebihkan kuahnya tetapi utk yg tak gemar yg bnyk kuah bolehlah dibuat pekat2 sikit lagi sedap..!

*************************************

KARI AYAM KERUTUP
(Resepi: Am-flora@serojakitchen)

BAHAN2

Bahan utk diblender
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
1" halia
8-10 tangkai cili kering

1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
1 kiub pati ayam 'KNOR'
4 sudu besar rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 biji kentang (dibelah 4)
2 biji tomato (dibelah 2)
2 tangkai daun kari
garam secukupnya

CARANYA
Panaskan minyak & tumiskan sebentar bahan tumisan iaitu kayu manis + bunga lawang
masukan bahan diblender tadi tumis dikacau rata dan masukkan rempah kari - di gaul rata & di tumis hingga agak garing
masukkan santan dan air secukupnya
masukkkan juga kiub pati ayam, kentang, garam dan ayam
Biarkan hingga mendidih dan kentang empuk
kemudian masukkan daun kari & tomato biar sebentar dan tutup api
Bolehlah diangkat & di hidangkan..

3 comments:

  1. Assalam Kak Am...nampak sedap sungguh kari ayam kerutup tu....hmmm maunya bertambah nasi tu...hehe

    ReplyDelete
  2. nieza.., nape akak nk tinggalkan komen kat blog nieza selalu aje x boleh..? itu yg akak kadang x dpt komen apa2..

    ReplyDelete