10 March 2011

JELLY BANDONG CINCAU

Sedapppppppp..nya..!



Tengok kat rumah Yat, Nor & Azlita ada puding manga bersantan, macam teringin sangat nak mencuba, pulak tu mangga memang dah ada stok. Kebetulan juga tuan tanah ni memang antu mangga lagilah tengah musim mangga sakan sekarang ni. Tapi bila fikir2 macam malaslah pulak.. Haiii.. macam mana ni nak makan tapi malas pulak..!

Akhirnya ambik keputusan post-pone dululah puding manga tu kita buat puding bandong dulu sebab teringatlah pulak cincau yg dok lama terperap dlm peti sejuk. Kira ikut turnlah dulu ya..


Sekejap aje mengodeh jelly bandong bercincau ni, sambil2 masak sambil2 mengacau jelly.
Dah siap pun..! Biasalah kat rumah ni mesti bnyk pesen, rupa & bentuknya, tak caya jom tengok..!

Bentuk love ada, bentuk bunge ada, bintang pun ada dan dah last2 bentuk acuan putri ayu & apam pun ada. Haa.. hentam sajelah...!

Biasalah resepinya akak copy aje dari Ratu Jelly kita iaitu Pn Yat kita, yg memang suka buat jelly bagai2 dan cantik2 semuanya. Akak tumpang letak resepi kat sini pulak ya..

**************************


BANDUNG GRASSJELLY JELO
Receipe : Yat Maria (http://yateasybakes.blogspot.com)

INGREDIANTS
10g jelly
200g sugar
250ml evaporated milk
800ml water
2 T rose syrup
1 c grass jelly (diced)
some pink colouring (if desired)

Boil jelly, sugar, water, evaporated milk & rose syrup.
Add grass jelly & colouring
Pour into your favourite mold
Chill in fridge when it has slightly cooled.
Serve when set.


2 comments:

  1. kak Am, cantiknya....semua bentuk saya suka....sayang lak nk mkn kalau cantik ni...hehe

    ReplyDelete
  2. cuaca pnas2 ni sdp sngat la kak dpt menda sjuk lalu kat tekok ni..hehee..

    ReplyDelete