24 November 2010

APAM BERAS

pelbagai warna..

Semalam kat rumah Hana dah buat tayangan APAM BERAS jadi hari ini tayangan ulangan kat sini pulak ya..! Cuma apam beras kat sini 2 kaler aje tn rumah malas nak bebanyak kaler. Sebenarnya apam beras ni dah memang kerap sangat buat dah naik jemu dah..! Tapi sbb dah lama x tayang sesekali teringin juga menayang balik.
Apam beras kat sini x ada tayangan kelapa parut ya.., sbb hari ini tokeh kelapa merajuk/mogok, semua kedai2 runcit kat area sini x ada kelapa dah habis. Lah.. cam ner ni..????
Akak g cari jauh sikit itu pun tak ada juga.., kenapelah pulak ni..? last2 nasib baik ada satu jer kedai yg ada jual kelapa, itu pun tinggal baper biji jer..! Susah juga ya kalau tak ada kelapa..???

Resepi sama aje spt yg dah buat lepas2 tu..! Tapi tak pelah.. kita sertakan lagi resepinya ok..
Akak tumpang copy dari rumah Hana.. tumpang lalu ya Hana.. TQ..!
*****************************
RESEPI APAM BERAS
(cp : Hanamemories.blogspot.com)

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar - x letak
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
(akak ltk 1½ cwn gula pasir)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.

4 comments:

  1. Apam beras everywhere!!! Mintak kak...hehe :)

    ReplyDelete
  2. samekom....memang betulah kak am kelapa susah nak cari kat sini pun semua kedai dah abis.nampak gayanya susutle lemak kat badan senang kit nak dietni hehehe...apam kak am tu kalau makan macam dpam2 kat dlm mulut cdap bangetttt.

    ReplyDelete
  3. >>love2cook : amiklah love ada 3 biji tu..! cepattt...

    >>isnita: w'salam, yalah jenuh akak mncari kelapa pagi tadi, payah juga ek kalau x de kelapa. x makan kelapa pun badan akak ni mmg payah nak susutnya..!

    ReplyDelete
  4. Salam Kak,

    Nak tanya pasal yis tu. akak guna dry ke fresh?

    ReplyDelete