20 October 2010

PANDAN TART

Cuba2 buat pandan tart ni setelah trnmpk resepi dari 'ALEX GOH' dari tenet. Tapi filling atas tu cam agak keras sikit mungkin kena add baking powder sikit kot..? sebab resepi asalnya x ada letak baking powder pulak.

Kpd yg meminta resepi tat pandan ni spt dibawah ya..
********************************

TAT PANDAN

TART SHELL
(sumber: Steven Goh)

1 biji telur
200g tepung
100g butter
125g icing sugar

CARANYA
Satukan semua bahan diatas & uli sehingga lembut
dan tak melekit ditangan.
Tekan dlm acuan tat dan cucuk2 sikit dgn garpu
Bakar selama 15minit suhu 160°c

BAHAN (filling)
(sumber : Alex Goh)

50g butter
40g gula halus
45g telur
50g tepung
sedikit paste pandan

CARANYA
Satukan semuanya dan mixer hingga lembut dan sekata
Pipekan ke dlm acuan tat yg telah dibakar tadi
Bakar sehingga masak - suhu 160°c

*(akak rasa kena add sikit bking pwder kot, sbb filling tu cam keras sikit)

3 comments:

  1. Salam Am.Wah tergoda lah tengok tart ni, dah lama carik respi ni. Jgn lupa share respi ya. Nnt sound bila dh update ya...maceh. mmmmuah2

    ReplyDelete
  2. >>along: akak dah sertakan resepinya..

    ReplyDelete
  3. Salam, saya belajar dgn Chef Fauziah, guna tepung naik sendiri so tak payah la tambah baking powder dan 1sdt ovelette.

    ReplyDelete