21 October 2010

COK BANTAL

Lama dah x buat 'COK BANTAL' ni.., dulu2 pernah juga buat tapi buat kali ke 2 ni pun x berapa cun rupanya. Mcm2 bentuk bantal ada, bantal kepala, bantal pelok, mcm bantal bb pun ada, malah x de rupa bantal pun ada..! Tak kisahlah ya.. janji sedap dingap kira oklah..
Suke nengok 'cok bantal' MAMAFAMI cun aje..

Resepinya pernah disertakan sebelum ni.. tapi x pelah kita letak juga kat sini bagi sesiapa yg nak mencuba mmg sedap nak2.. bila panas2 cicah dgn sambal tumis ikan bilis, hemmm.. susah nk dikata..!

*********************************************

COK BANTAL (sumber : myresepi)

Bahan-bahan:-

  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
  • *1 skecil baking pwder (ini sendiri tambah utk lagi lembut)

Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-

  • Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
  • Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.
  • Uli sampai sebati dan licin.
  • Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
  • Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.
  • Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

Bahan2 Sambal Tumis -(Resepi sendiri)

  • 100 - 150 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
  • 70gm lada kering (60-70 tgkai)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 6 ulas bwg merah + 1 biji bwg besar (blend)(bnyk bawang lagi sedap..)
  • 4 ulas bawang putih (blend)
  • 1 inci belacan (blend)sikit air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
  • Garam dan Gula secukupnya

SAMBAL BILIS :-(ikan bilis digoreng dulu hingga garing)

  • Tumiskan bahan blend hingga garingmasukan gula, sambil dikacau
  • Biarkan bahan tumis hingga naik minyak.
  • masukan garam & air asam jawa.
  • kemudian masukan ikan bilis & hirisan bawang.(rasa gula & garam cukup rasa kalau kurang blh tambah)
  • Agak bawang layu sikit, tutup api.. siap!(kalau suka bawang boleh juga digoreng dulu)

*Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.

2 comments:

  1. Salam Ptg K.am..wah gebunya cok bantal tu...sedapnya buat minum pagi dan petang...

    ReplyDelete
  2. >>kerull : mmg sedap buat minum pepagi & ptg malah mlm pun ok, hee..

    ReplyDelete