15 April 2010

TALAM KACANG MERAH

Lama dah berminat nak try buat aneka kueh talam tapi disebabkan bab2 talam ni mmg selalunya fail.., hancur..! Menyampahnya bab time nak potong tu.., lembik2 .., tapi bila nengok org buat cam molek & cantik gitu..! Sendiri yg x ada skill kot..?

Asalnya pernah makan Talam Kacang Lepat makcik kat s'pore buat, mula2 makan tu., rasa sedapnya talam kacang lepat. Kebetulan kat rumah ada belen kcg merah jadi pandai2 gi tukar jadi talam kcg merah dan atasnya pun tukar kaler jadi pink.

Sedap sgt talam ni tau.., lemmak2 gitu..!
Kalau dikukus lama sikit (dlm 1 jam), boleh tahan 2-3 hari tanpa dok dlm esbok.., x basi pun..! (Tapi talam ni x nyempat dok 1 hari dah pun licin..!)

*********************************************************************************
TALAM KACANG MERAH/KACANG LEPAT
LAPISAN BAWAH
1/2kg beras pulut
1 cawan kacang merah/kacang lepat - (direbus sehingga empuk)
santan - ikut ngam2 paras pulut (akak guna santan cair aje..)
garam secukup rasa
CARANYA
Cuci beras pulut hingga bersih, kemudian masukan ke dlm loyang yg
telah dioles sedikit minyak terlebih dahulu. Tuangkan santan/santan cair betul2
paras beras pulut tadi, kemudian dikukus sehingga masak.
Setelah masak, campurkan dgn kcg merah tadi digaul rata dan ditekan-
tekan kan sehingga padat. cucuk2-kan sedikit pulut tersebut dgn garpu.
Kemudian barulah dituangkan adunan utk lapisan atasnya.
LAPISAN ATAS
(Utk lapisan atas ni nak letak kaler apa ikut suka ok..!)
3-4 biji telur
3 cawan santan
1 ½ cawan gula/gula melaka
(utk kcg lepat boleh guna gula melaka)
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
sedikit pewarna pink
CARANYA - LAPISAN BAWAH
Semua bahan di atas dimasukkan ke dlm periuk & dikacau rata
seterusnya dimasak atas api sehingga naik wap dan tutup api.
kemudian tuangkan di atas lapisan bawah tadi dan kukus
lebih kurang 1/2 hingga 1 jam

No comments:

Post a Comment