01 March 2010

SERABAI & KUAH DURIAN

Kali ni nak tayang SERABAI & KUAH DURIAN, lepas trnmpk aje kat blog MAMAFAMI menu SERABAI ni, terus je copy resepi dan balik rumah jer, dah berangan nak try buat juga ni..! Sebab serabai ni mmg menu tradisional org kita dulu2 kala.., kecik2 dulu nenek/mak suka buat SERABAI ni terutama bila ada majlis tertentu spt kenduri-kendara dan sebagainya.

Tapi resepi org dulu2 leceh sikit, lepas tu selalu nyeman bagi yg x biasa membuatnya. Selalu x menjadi dan melekat kat kuali. Tapi skrg dah senang dah ada non stick pan, no prblm lagi..! Weeken ari tu, dah try buat nmpknya alhamdulillah.., menjadi juga w/pun mungkin x secun yg MAMAFAMI punya..!

Sukeeee.. nengok bila dia mngelembung cam tu..!
Sedap tau...! Tak caye boleh cuba...

Thankssss.. buat MAMFAMI, sbb tayangkan resepi ni.. bila2 nanti bolehlah buat lagi..! Kalau cicah dgn kuah kari ayam/daging pun sedap ni..!

Mama kita letak resepi kat sini pulak ya..!

SERABAI
Ingredients :
500 g rice flour
300 g cooked rice (to be blended with a bit of water)
1 litre coconut milk (lukewarm)
1 1/2 teaspoons instant dried yeastsalt to taste

Method :
1. Mix well, all the ingredients.
2. Set aside to ferment for at least 2 hours. The thickness is similar to Kuih Cara's bater)
3. Heat the serabai mould, I used a small non stick pan since I don't have the special mould and grease with a bit of oil.
4. Pour the bater 3/4 full into the serabai mould. Cook on small fire.

SYRUP
Ingredients :
1 cup brown sugar (I used gula timbang)
2 cups coconut milk2 bananas - cubed (kita ltk gula durian)
Salt to taste2 screwpine leaves - knotted

Method :
1. Mix all the ingredients in a pot.
2. Cook till the syrup thickens.
3. Ready to serve.

4 comments:

  1. *clap* *clap* *clap* Wahhh dah berjaya buat serabai ye. Sedap kan! Am guna non stick pan yang besar ye? Mama guna non stick pan yang dasarnya berukuran 4 inci. Dan mama buat tebal sikit, just like how my late nanny used to do. Tapi tak kisahlah, janji kita dapat makan kuih tradisi ni kan... payah nak jumpa. Mmm makan dengan kuah kari tu, tak pernahlah pulak buat. Tapi maybe, rasanya dia macam tosei cicah kari tak? Hihihi...

    ReplyDelete
  2. hehe...sana sini ada serabai...jelesnya sy! aah la mama... agaknya serabai makan ngan kuah kari rasa cam tosei kot! tp tosei tu rasa cam mana ekk? soklan pelik!!! sbbnya sy pon x penah makan tosei nama je org penang! hahaha...

    ReplyDelete
  3. >>mamafami: yalah mama pan tu mmg besaq gedabak x de yg kecik bantai jelah.. tapi mama punya cun-melecunlah..! ni nak kena blajar dgn mama cam ne nak buat serabai brlubang besaq.., he..he..!

    >>fae : yalah tu.., cicah kari dah jadi cam tosei cuma tosei ada rasa masam2 sikit..!

    ReplyDelete
  4. psst kam am...boleh tak mkn ngan maple syrup serabai ni.errkkk!!!!

    ReplyDelete