14 December 2009

SOFT MARBLE CAKE - (Strawberry & Choclate Falvour)

Soft Marble Cake ni buat sabtu lepas, this week kena keje pulak (half day) jadi balik dari keje je.. terus singsing lengan mngodeh kek ni. Tapi entah mimpi apa hari tu, mr hb boleh terajin sikit nak nolong mixer adunan kek ni sehingga selesai. Jadinya sonanglah kojap koje kita ptg tu, kebetulan ptg tu juga, ain & anak2 nya berkunjung kejap ke rumah. Tak ada apa nak diangkat utk tetamu jadi buat jelah kek ni! Tak tahu ler.., apa rasanya time tu memang baru keluar dari oven, tengah panas2 rasanya cam manis sikit, w/pun dah kurangkan kuantiti gula tu! sorrylah ain ya, time tu akak x sempat nak mngodeh yg lain2..! ciannya dia..
Resepinya pulak, time nak balik kat office hari tu, boleh trjumpa fotopages Damira, tu yg copy resepi ni dan terus cuba buat. Thanks ya Damira, akak letak resepinya kat sini pulak ya!
Spt biasa ada saje tokok-tambahnya, koko tu tukar coklat emulco dan yg kaler pink tu strwbry emulco. Adunannya naik mngebu tapi tengah2 merekah pulak dan x masak2 cam lambat sgt sampaikan yg keliling dan atas kek tu dah naik gelap. Mungkin ada silap sendirilah tu kot! Tapi anak2 cakap sedap terasa strwbrynya...! dan Dah selamt pun.. licin x nmpk bayang lagi dah..!


SOFT MARBLE CAKE
(Resepi asal : Pn. Aini Salim)

Bahan-Bahan
270 gram mentega
260 gram tepung gandum
250 gram gula kastor - (kurangkan jadi 220g)
10 gram koko serbuk
6 biji telur saiz besar
2 sudu makan susu manis
1 sudu makan rata ovalette
1 sudu makan air paip
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla serbuk (guna vanila biasa je..)
Cara-caranya:
~ Mentega, susu dan vanilla disatukan kemudian dipukul hingga putih. Ketepikan.
~ Telur, ovalette, air, baking powder, tepung dan gula disatukan. Pukul hingga kembang.
~ Masukkan adunan mentega dan kacau rata.
~ Keluarkan 1/4 bahagian adunan dan campurkan dengan koko serbuk atau warna cokelat.
~ Siapkan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 inci yang sudah dialas kertas dan disapukan mentega.
~ Masukkan 3 senduk adunan plain dan 1 senduk adunan koko dan ulang cara ini hingga semua
adunan selesai digunakan.
~ Bakar adunan dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah C selama 45 minit

2 comments:

  1. kak am...mak kita kata seddaappppp!!! siap tanya saya beli kat mana.hihi

    ReplyDelete
  2. >>ain : ya ke? ni nak kena bagi lagi ni! cewah.. (pantang kena puji ek.. he..he..)

    ReplyDelete