15 December 2009

ROJAK TEPUNG

Lebihan drp buat Laksa Penang tempohari spt daun salad & timun pun ada lagi. Fikir2 nak buat apa ek? Teringat pulak benda2 ni semua, boleh buat rojak.. jadi malam tadi berjalan lancarlah projek rojak-merojak ni. Cuma tinggal buat tepung jemput2, dan rebus telur tu aje!
Kalau rojak cam ni memang semua sefamily suka sgt terutama mr hb. Balik2 aje dia cakap beli kat mana rojak ni? Mulanya dia cam x caye je kita buat terutama yg jemput2 tepung tu! maklum ler dah lama benar x buat rojak cam ni..

Tapi kita buat ikut apa yg ada stok kat rumah dan ikut kepala sendiri jugak cuma utk jemput2 tepung tu ikut bulat2! Kuahnya pun ikut sendiri2 je.., apa yg ada.
Resepi copy dari Dek Hana kita, akak paste kat sini pulak ya, TQ..!
ROJAK
Bahan-bahan: UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis tambah lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN -
ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
UTK KUAH
- basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!

UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
perap adunan selama 1 jam.
panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.

CARA HIDANGAN -
susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

3 comments:

  1. oishisou.....kite nak sepinggan, boleh?

    ReplyDelete
  2. kam am ni mmg rajin lah. klu dok dekat2 gaknya, ngan muka tak malu saya dok ngendeng hari2 menu kat am.hihi

    ReplyDelete
  3. >>fae: spnggan..?? sure boleh..no prblm! tapi lain kali ler ya, yg kali ni dah licin, sorry...

    >.ain : selalu ain doakan akak rajin2.. so rajinlah nanti ain ooi! insyallah ler!

    ReplyDelete