10 November 2009

KUEH KERIA

Beberapa hari ni, terasa keletihan dan penat yg teramat sgt.. itu yg 2-3 hari ni x de le N3 kat sini. Tapi .., kalau dah memang koje nya asyik kat dapur cam ne pun rehatnya kojep je! Weekend ari tu, balik rumah mak, dapat pulak keledek bnyk pulak tu, mak suruh buat goreng katanya boleh jugak buat sarapan anak2. Goreng..??? keledek goreng mmglah x baper gemar, itu yg buat kueh keria ni..! Tapi keria ni gulanya taklah bnyk sgt dan x nmpklah bergentel-gentel gitu.. lagi pun x baper gemar jugak gula yg bnyk2... nanti diketuk jugak bila time nak makan, biar gula tu hilang sikit2.
Kueh keria ni, ikut resepi CMG bila disira gulanya taklah bnyk sgt bersarang, itu yg suka cam ni..! Atau pun sendiri yg x pandai buat kot, itu yg gulanya x nmpk bersarang..! Mungkinlah tu agaknya.. Apa pun sedap kat tekak sendiri oklah tu kan! Panas2 lagi semalam, sampai mr hb dan anak2 makan satu demi satu.. dah licin pun, jadi x sempat nak simpan utk brkfast pagi ni!
Minta izin letakkan resepi ni kat sini pulak ya cik mat. Thanks for the receipe.

KUEH KERIA (Resepi CMG)
1 cwn tepunng gandum
600gm keledek (direbus empuk & dilenyek2kan)
1sk garam
80gm gula
1/3 cwn air

CARANYA
Keledek direbus hingga empuk, kemudiannya dilenyek2 kan hingga lumat.
Masukkan tepung & garam lalu diuli hingga rata
Bulat2 kan dan dileperkan sikit kemudian dilubangkan ditengah2nya spt donat.
Siap semuanya lalu digoreng dlm minyak panas hingga kekuningan

Didlm kuali yg sama (cuma tuangkan lebihan minyak tadi ke tmpt lain).
Panaskan gula dan air hingga agak likat dan masukkan kueh keria tadi dan digaul hinga rata dgn cepat. Apabila sejuk gula tersebut akan bersarang pada kueh keria tersebut.

4 comments:

  1. >>mamafami: kite x nyempat minum ptg dah licin, tapi buat makan malam2 sbb buatnya time mlm!kononnya nak buat brkfast..x sempat pun dah selamat!

    ReplyDelete
  2. kita suka kuih ni. nak buat la nanti. atauuuuu.. beli je ke..???hihi

    ReplyDelete
  3. >>ain: Dah tahu dah pun.., ain mesti versi beli punyer kan?? cepat dan senang kan!

    ReplyDelete