10 November 2009

KUEH BAKAR KELEDEK

Bila dapat keledek, jadi berbagai kueh-mueh yg basicnya dari keledeklah jawapnya kan..! masih dgn keledek lagi, (sbb ada stok yg bnyk jugak) kalau dibiarkan alamat tong sampahlah nanti letaknya. Jadi time ada sikit mood rajin ni teruskan jelah.. keledek pun keledeklah ya..!
Kali ini nak tayang kueh bakar keledek pulak, resepinya dari BroRozan. Hari ni dua2 resepi dari abang2 jejaka kita yg terror kat dapur. Apa pun resepi2 mereka berdua memang sedap dan menjadi sangat.. kira mmg berpuas hatilah!

Kerap kali kita dengar Bakar Labu, bakar pandan, bakar ubi dan macam2 kueh bakar lagilah.. tapi jarang kita makan/dengar bakar keledek kan? jadi terasa nak mencuba juga.. itu yg excited sgt nak buat bakar keledek ni. Alhamdulillah.. kira x rugilah mencuba, memang sedap dan lemak2 gitu! w/pun asalnya akak ni mmg x baper gemar kueh bakar2 cam ni tapi bila cuba makan oklah juga..! Buat ni pun sbb nak jamahkan mak, mungkin dia suka sgt kueh bakar cam ni, lagi pun keledek pun dia yg bagi, dia nak buat pun x larat dah..setakat nak makan sorang, itu yg dia bagi semua keledek tu!

T/kasih buat Bro rozan atas resepi ni, minta izin letak kat sini pulak ya!
KUEH BAKAR KELEDEK (Bro rozan)
Bahan-bahan :
250 gm keledek -direbus dan lecek halus
230 gm tepung gandum
270 gm gula pasir (terasa manis sgt, boleh kurangkan jadi 250g ke..!)
4 biji telur (saiz besar)
650 ml santan pekat (akak gunakan 400 ml susu cair + 200 ml air)
½ sudu teh vanilli
sedikit pewarna kuning
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi (akak ltk butter je..)
Cara:
Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas. Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi. (kite ltk butter) Gaul rata-rata dan tapis jika perlu. Ambil satu loyang (akka gunakan loyang 4 segi, kira-kira 8 inci) dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.

6 comments:

  1. Oooh, nampak sedap sgt nih! Love nak 3 ketul!!! pls! ;)

    ReplyDelete
  2. kuih bakar mmg fav hubby!! nak kena belajar version keledek ni pulak la!!

    ReplyDelete
  3. rajinnya kak buat kuih...e-na x tau nk wat pe ni utk minum ptg...mintak kuih bakar ni le sket...

    ReplyDelete
  4. Alahai kak am, cam dah terasa kt tekak nih, cam nk buat gak,,,mana nk cari keledek nih..

    ReplyDelete
  5. >>Love2cook : mmg sedap tau, 3 ketoi je ke?

    >>ain: belajar.. ain, pas tu dah jadi cmpklah kat flora berketoi-ketoi!

    >>E-na: ada sikit je mood rajin!time hujan2 ni buat minum ptg mmg ngam..amiklah tu!

    >>Azura: kalau cam tu cpt2 cari keledek, gali kat bawah umah tu kot2 ada isi keledek kot!

    ReplyDelete
  6. tekstur nampak macam kuih bakar ubi kayu sikit2 kan kak...bestnye....

    ReplyDelete